Млади указали на девастацију Бардаче

Д. Ј.
Млади указали на девастацију Бардаче

СРБАЦ - Мочварна станишта имају огроман значај због великог богатства биљног и животињског свијета, али је њихова улога у очувању еко­-система често занемарена широм свијета.

Каже то Тања Шњегота, извршна директорица Удружења грађана “Ц.Е.З.А.Р.” из Српца, које је у Бардачи започело реализацију пројекта “Еко-активизам младих у БиХ” у склопу обиљежавања Међународног дана мочвара.

Шњегота, која је по звању професор екологије, рекла је да је најбољи примјер занемаривања мочвара резерват Бардача гдје је, након приватизације 2012. године, исушено девет од 11 језера, а узгој рибе замијењен производњом кукуруза.

- Бардача је 2007. године проглашена рамсарским подручјем, чиме је добила статус мочваре од међународног значаја, а свега неколико година након тога дошло је до њеног уништавања. Данас можемо само са сјетом да се присјећамо богатства биљног и животињског свијета на овом подручју и да наше знање и искуства пренесемо на младе како би утицали на повећање њихове еколошке свијести - рекла је Шњегота.

Млади из србачког удружења, заједно са волонтерима удружења “Мост” из Градишке, организовали су акцију чишћења и постављања канти за отпад у кругу Тренинг центра Природно-математичког факултета Бањалука који дјелује у Бардачи, а организован је и еколошки квиз захваљујући којем су сви учесници стекли нова знања о екологији.

У склопу пројекта, почетком јуна биће одржан трећи по реду еколошки догађај  “Бардача Меет Уп”, који сваке године окупи око 50 младих еколога и заљубљеника у природу из свих крајева БиХ.

- На овај начин кроз разне презентације и волонтерске акције указујемо на значај заштите животне средине у БиХ. Једна од прошлогодишњих акција је била садња ботаничке баште у кругу тренинг центра у Бардачи, односно аутохтоних врста дрвенастих биљака – истакла је Шњегота.

Она додаје да ће се дружења младих из Српца и локалних заједница из окружења наставити ускоро на Козари када ће тема бити значај планинских еко­-система.

Пројекат “Еко-активизам младих у БиХ” реализује се у оквиру пројекта “Јачање Зелене мреже” који финансира Амбасада Италије у БиХ, а имплементира и суфинансира Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана