Млади пјесници на вечери “Српски писци у Херцеговини”

Срна
Млади пјесници на вечери “Српски писци у Херцеговини”

БИЛЕЋА- Савремени млади пјесници београдске организације “Трећи трг” представили су вечерас у Билећи своју поезију на вечери под називом “Српски писци у Херцеговини”.

Поезију пред билећком публиком говорили су млади пјесници Дејан Матић, Марија Вујошевић, Урош Котлајић и Ђорђе Ивковић, представивши издања “Трећег трга”.

Лазар Гњато, предсједник Удружења грађана “Либер” из Билеће које је ораганизовало књижевну вече, изразио је задовољство што је Билеће угостила ту “вриједну пјесничку дружину”.

Он је изразио очекивање да ће представљање поезије ових умјетника бити подстрек и осталим младим људима, који желе да стварају, да наставе да пишу и да се истовремено упознају са дешавањима у културним центрима на српском језику у српској поезији.

Гњато је захвалио представницима “Трећег трга” за вриједан поклон Народној библиотеци “Владимир Гаћиновић” из Билеће, којој су поклонили збирке пјесама савремених српских пјесника.

Уредник “Трећег трга” Урош Котлајић рекао је да постоји велико интересовање младих у региону да пишу поезију и прозу и да размијењују искуства у тој области.

Он је појаснио да је “Трећи трг” београдска организација за промоцију поезије, књижевности, умјетности и културе читања, основана 2004. године која окупља младе ауторе из региона.

 

Према његовим ријечима, та организација већ пет година реализује регионални конкурс за прву књигу поезије и прозе за који постоји велико интересовање младих умјетника, а осим тога већ 15 година организују и Београдски фестивал поезије “Тргни Се Поезија” који окупља пјеснике из региона и иностранства.

 

Директор Народне библиотеке “Владимир Гаћиновић” из Билеће Ирена Дунђер истакла је да се, иако је вријеме опште дигитализације, може рећи да у Билећи постоји прилична заинтересованост за читања књига јер та библиотека има око 1.300 читалаца, као и 25.000 издања.

 

Она је подсјетила да су билећка Библиотека и Удружење “Либер” у претходном периоду организовали низ културних догађаја на којима су учествовали млади пјесници, умјетници и да су извођене позоришне представе што је допринијело подизању нивоа културних дешавања и културе читања у овом граду.

 

Дружење са младим пјесницима, у Галерији Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” из Билеће, одржано је уз подршку Министарства културе и информисања Србије.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана