Младе глумце из филма "Дара из Јасеновца" угостио и наградио начелник општине Козарска Дубица

Срна
Младе глумце из филма "Дара из Јасеновца" угостио и наградио начелник општине Козарска Дубица

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Младе глумце из филма "Дара из Јасеновца" Биљану Чекић, Ангелину Доцић, Марка Пипића и Рајка Лукача, угостио је данас начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић.

- Користим прилику да захвалим нашој дјеци, а у знак пажње глумцима смо поклонили по 1.000 КМ, а обезбиједићемо и нове мобилне телефоне, те платити телефонске рачуне до краја године. То је мали знак пажње јер су они звијезде и хероји не само нашег града, него и читаве Републике Српске - рекао је Рељић новинарима.

Он је истакао да му је посебна част и задовољство што је у прилици да угости младе звијезде из Козарске Дубице које су дале велики допринос овом филмском остварењу.

Он је навео да додатни импулс филму даје чињеница да су за главне улоге изабрана дјеца из Козарске Дубице, општине која је у Другом свјетском рату изгубила више од половине становништва, већином страдалог у логору Јасеновац.

- Наша општина је највише страдала у Другом свјетском рату, много породица је остало без својих најмилијих, а и ја сам потомак дједова који су убијени у том логору. Мој отац, мајка, стричеви и тетке су тада били дјеца и зато смо сви филм доживјели јако емотивно - нагласио је Рељић.

Он је рекао да му је посебно драго што ће се наставити снимања остварења о страдању српског народа на овим просторима филмом о операцији "Олуја", којим се враћа у деведесете године прошлог вијека, вријеме још једног прогона српског становништва.

Рељић је истакао да се филмом "Дара из Јасеновца" не жели изазвати национална мржња код српског и хрватског народа, који су културолошки, генетски и вјерски веома слични.

- Суштина је опраштање и признање, а филм не шаље поруку да су сви Хрвати усташе, или сви Срби четници, иако су тешки односи тих народа кроз историју на овим просторима. Треба да гледамо у будућност у којој неке ствари морамо градити заједно и то је порука овог филма - рекао је Рељић.

Он је додао да ће општина Козарска Дубица и он као начелник увијек бити на услузи младим глумцима из ове општине током даљег школовања и у животу.

Биљана Чекић, главна јунакиња филма "Дара из Јасеновца", истакла је да је остварење снимљено да би се показала истина о страдању дјеце и цивила у Јасеновцу, логору Независне Државе Хрватске у којем је била и њена прабака.

- У мојој кући се причало о Јасеновцу, о томе смо учили у школи и зато ми је било доста лакше да глумим Дару. Емотивно сам доживјела филм када сам га погледала, можда чак и емотивније него током снимања. Сцене су биле емотивно тешке, а посебно сцена када млађег брата треба да дам Диани Будисављевић - рекла је Биљана.

Она је додала да се као млада глумица осјећа поносно и срећно.

Млади гумац Рајко Лукач рекао је да је снимање сцена било стресно, посебно оних у којим се пуцало.

Ангелина Доцић, која је у филму глумила Душанку Дакић, унуку Радојке коју игра Наташа Нинковић, изјавила је новинарима да је филм остварио свој циљ да се страдање дјеце не заборави.

- У филму је бака Радојка више пута мене покушала да спаси и на крају није успјела. Та чињеница је тужна и мени је била посебно тешка. Сам филм је предивно урађен - рекла је Ангелина.

Марко Пипић, који у има улогу Дариног старијег брата, рекао је да је и прије снимања много знао о страдању дјеце у Јасеновцу.

- Филм је само потврдио ту бруталност. Било је физички доста тешко, посебно у сценама смрти, пада и у сцени кад ме отац пусти да се откотрљам у јаму. Остале сцене нису биле толико тешке - рекао је Пипић, те додао да је филм занимљив, тужан, али и истинит.

Он је истакао да много људи у свијету не зна шта је био Јасеновац и шта се тамо дешавало, те да је овај филм зато ту да то покаже.

Радован Чекић, отац главне јунакиње филма, рекао је да је са Биљаном провео три мјесеца на снимању.

- Она је то прихватила јер је имала жељу да глуми у том филму. Срећан сам и поносан на то све, а снимање је било и страшно и емотивно јер знам каква је била ситуација по причи моје баке, која је избјегла смрт у Јасеновцу, гдје је страдало девет њених ближих рођака - навео је Чекић.

Он је захвалио начелнику општине Раденку Рељићу, који је данас са својим сарадницима угостио младе глумце из Козарске Дубице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана