Мјештани србачких села добили излаз на аутопут

Д.Ј., Срна
Мјештани србачких села добили излаз на аутопут

СРБАЦ - Мјештани Ножичког и Старог Мартинца код Српца дочекали су након 37 година да добију нови асфалт у свом селу, захваљући пројекту изградње мреже аутопутева у Републици Српској са приступним путевима.

Ова два села нашла су се на путној траси дугој 10,5 километара која повезује Србац и Лакташе и омогућава излаз на аутопут "9. јануар".

Свечаном отварању реконструисане саобраћајнице присуствовао је и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик који је истакао да овом путу гравитира око 2.000 мјештана међу којима је јако пуно младих.

- На тај начин, они се још више зближавају са Бањалуком и другим већим центрима у Српској а уједно се мијења и побољшава квалитет живота - истакао је он.

Предсједница РС Жељка Цвијановић је истакла да је изградња путева и друге инфраструктуре један је од начина да се млади задрже на селу, али и у Републици Српској.

- Овај пут је значајан јер се повезује са аутопутем "9. јануар" и тиме ствара нове претпоставке за развој руралног дијела Српца и Лакташа - рекла је она.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић рекао је да је данас велики дан за општину али и цијели регион, јер ће овом дијелу Српске бити дата нова развојна шанса.

- Пут пролази и кроз насеље Црнаја гдје се налази индустријска зона што ће дефинитивно бити стимуланс за развој привреде - рекао је Драгосављевић. Предсједник Савјета мјесне заједнице Ножичко Милорад Вранић каже да мјештани њиховог села и сусједног Мартинца већ 37 година непрестано славе долазак асфалта у њихово село.

- Те 1982. године основали смо удружење грађана "Нови асфалт" и донијели одлуку да сваке године организујемо весеље поводом реконструкције пута. Чак и онда када је пут претходних година толико био оштећен и постао неуслован за саобраћај, ми смо славили у нади да ћемо једног дана поново добити нови асфалт. И то се обистинило - рекао је Вранић.

Свечаном отварању пута присуствовала је и министарка финансија РС Зора Видовић и други званичници из цијеле Српске, као и више стотина мјештана и гостију из Српца и сусједних општина. Вриједност пројекта износила је 2,6 милиона КМ, инвеститор је било предузеће "Аутопутеви РС", док је на градилишту било ангажовано грађевинско предузеће "Интеграл Инжењеринг" из Лакташа.

 

Додик: Нови пут од Црнаја до Шешковаца побољшава квалитет живота и задржава младе

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Српцу да реконструисани пут од Црнаја до Шешковаца побољшава квалитет живота мјештана, истичући да је изградња овог пута подржана због великог броја младих који живе на том подурчју.

Додик је изразио задовољство због тога што је успјешно завршен овај пројекат и додао да ће то у комуникацијском и у сваком другом смислу много значити за око 2.000 људи који живе на овом подручју.

"Ово је крај који је остао недирнут значајнијим развојни пројектима и ово је по вриједности највећи инфраструктурни пројекат", рекао је Додик новинарима након отварања реконструисаног пута.

Он је подсјетио да је раније асфалтиран пут од Мартинца према Ножичком, те дионица кроз општину Лакташи, од Шешковаца до Друговића.

"Сада је ово интегрални путни правац који приближава људе овог краја Бањалуци и другим центрима, те ауто-путу ж9. јануарж. Он са собом доноси све бенефите које можемо да замислимо", навео је Додик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана