Министарство управе и влада да упозоре градоначелника Приједора

Срна
Министарство управе и влада да упозоре градоначелника Приједора

Приједор - Скупштина града Приједора затражиће од Министарства управе и локалне самоуправе и Владе Републике Српске да предузму одређене мјере и упозоре градоначелника Приједора Миленка Ђаковића ради отклањања недостатака у функционисању Градске управе и сарадње са Скупштином града.

“Имајући у виду да је очито да градоначелник опструише сарадњу са Скупштином града, обавезује се предсједник градске Скупштине да овај закључак достави Влади Српске и Министарству управе и локалне самоуправе да би могли предузети одговарајуће мјере против незаконитог рада и дјеловања градоначелника Приједора”, рекао је у име скупштинске већине шеф Клуба СНСД-а Далибор Павловић.

Одборници су овај закључак усвојили са 18 гласова за, девет против и ниједним суздржаним, након што су највећи дио данашњег засједања расправљали о утврђивању одговорности градоначелника у вези са неизвршавањем аката Скупштина града. Ову расправу предложио је одборник ДФ-а Мирсад Дуратовић, који је био и извјестилац.

Дуратовић је рекао да су разлози за преиспитивање рада градоначелника неизвршавање скупштинских закључака, неинформисање одборника о фазама извршења закључака чија реализација је у току, неизвршавање амандмана Скупштине града, неодговарање на одборничка питања, кашњење одговора, задржавње одговора које начелници одјељења правовремено прослиједе градоначелнику и недостављање извјештаја о интерним ревизијама.

“То је у неку руку ометање одборника у припремању сједнице”, рекао је Дуратовић новинарима у Приједору вечерас након завршетка сједнице.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да је у овој години од 109 одборничких питања у писаној форми одговорено на 98, а од 31 закључка 14 је у цијелости реализовано, 12 је у реализацији и пет још није извршено.

Он је у вези са амандманима који су донесени, рекао да су или извршени или је у току њихова реализација.

“Скупштина је донијела закључке које је донијела и о томе не желим дискутовати, осим да је ово обична политизација”, рекао је Ђаковић.

Преостале четири тачке, које је, такође, иницирао Дуратовић и на њима инсистирао мјесецима, овај одборник данас је повукао, а радило се о информацијама о извршењу закључака и амандмана усвојених у Скупштини града од децембра прошле до августа ове године и о реализованим и нереализованим пројектима на санацији штете настале у поплавама 2014. у посљедњих пет година, те извјештајима о реализацији уговора у којима је град уговорна страна у прошлој и овој години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана