Министарство пољопривреде: Уклонити амброзију и избјећи казне

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске још једном је позвало физичка и правна лица да уклоне амброзију са својих парцела, како би избјегли ризик да буду кажњени.

Контроле ће бити интензивиране у сарадњи са градском-општинском пољопривредном инспекцијом, а у складу са одредбама Закона о пољопривредном земљишту и одлуком Владе Републике Српске о мјерама за сузбијање и уништавање коровске биљке амброзије, саопштено је из ресорног министарства.

"За неспровођење мјере за сузбијање и уништавање амброзије прописане су казне, које износе за правно лице од 1.000 КМ до 2.000 КМ, за предузетника од 500 КМ до 1.000 КМ, за одговорно лице у правном лицу од 500 КМ до 1.000 КМ и за физичко од 200 КМ до 500 КМ", наведено је у саопштењу.

У саопштењу је истакуто да су сузбијање и уништавање амброзије обавезни спроводити власници и корисници површина пољопривредног обрађеног и необрађеног земљишта-вртови и баште, њиве, воћњаци, виногради, ливаде и друго, шуме, ловишта, власници и корисници грађевинског земљишта, изграђеног и неизграђеног.

Ту су и субјекти који управљају водотоковима и каналима и површинама уз водотоке и канале, субјекти који одржавају површине уз јавне путеве и жељезничке пруге, субјекти који управљају парковима, националним парковима, гробљима и другим зеленим површинама, власници и корисници запуштених површина, поред путева, стаза, као и утрина, парлога, деградираних пашњака, запуштених паркова, искрчених мјеста у шумама...

Из ресорног министарства су указали да се сузбијање и уништавање амброзије може вршити примјеном агротехничких мјера - обрада земљишта -орање, заоравање стрњишта, сањирање, његом усјева ,окопавање, међуредно култивирање, плијевљење и друго.

"То је могуће учинити и механичким мјерама - чупање, кошење, спаљивање биљака и друго. Ту су и хемијске мјере - употреба неселективних (тоталних) хербицида са контактним и транслокационим дјеловањем на непољопривредним површинама, употребом селективних хербицида који имају дозволу за примјену за сузбијање амброзије и других корова у усјевима и засадима разних пољопривредних биљака", наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана