Милосављевић: Обилније падавине и данас Добоју изазивају нелагоду

Срна
Милосављевић: Обилније падавине и данас Добоју изазивају нелагоду

ДОБОЈ - Висок водостај Босне дан уочи 15. маја 2014. године у Добоју је наслућивао да се спрема нешто озбиљно, али нико није слутио да ће имати такве размјере и потопити цијели град, испричао је Срни Дејан Милосављевић, чија је кућа у Устаничкој улици била поплављена.

Обилније падавине, како каже, и код њега и његових комшија узрокују нелагоду, неку врсту пострауматског стреса, али страх више није интензиван као првих година послије 2014. године.

"Некада је звук кише имао терапеутски ефекат и смиривао, али од тог маја све се промијенило", рекао је Милосављевић, који је као професионални фотограф забиљежио посљедице поплаве.

Милосављевић је подсјетио да се данас навршава осам година од катастрофалних мајских поплава у Добоју, а нелагода и бијес на те догађаје су и данас присутни.

Сјећајући се тог периода, он је навео да су се мјештани Устаничке улице и раније током обилнијих падавина због близине корита ријеке Босне окупљали да би се на лицу мјеста увјерили у водостај, али да нико није наслућивао размјере тог типа.

"Дан уочи 15. маја обилазио сам терен и висок водостај је наслућивао да се спрема нешто озбиљније", присјетио се Милосављевић, уз дозу горчине на систем за обавјештавање и медије за које каже да су морали боље реаговати.

Да је, како каже, враг однио шалу наговијестили су радници "Електро Добоја" који су 14. маја око 22.00 часова искључили локални трафо, а цијела улица остала у мраку.

"Тог јутра око 4.00 часа Босна је поравнила пут, а након тога улази у двориште и у кућу", навео је Милосављевић који је, с обзиром да му је кућа приземна, превентивно сву професионалну опрему и уређаје склонио код сестре и тако их сачувао.

Видјевши да због брзине којом вода улази у кућу, више ништа не може да спаси, Милосављевић је отишао у помоћ комшијама да храну и машине пребаце на више спратове, али и да помогне евакуацију корисника Дома за стара лица чијем се објекту вода приближавала.

Он каже да су у том периоду и настале неке од његових фотографија, а као најтежу наводи фотографију утопљеног тијела унесрећеног комшије.

"Тада је дошло до засићења и јавила се одбојности да се и приђе фото-апарату", навео је Милосављевић и додао да му се, послије временске дистанце, понекед јави и жал што није израдио више фотографија.

У воденој стихији у Добоју 15. маја 2014. године страдали су Славко Ђурић, Миленко Благојевић, Божица Петковић, Милада Ранковић, Радо Чупељић, Ратомир Нарић, Драгица Савковић, Марко Чакаревић, Жељко Јелеч, Марија Јелеч и Бахрија Скула.

Према ранијим подацима из Градске управе, током мајских поплава 2014. године Добоју је причињена материјална штета од 172.688.971 КМ, од чега привреди 123.059.227 КМ, грађанима 45.845.714 КМ, а путној инфраструктури 3.784.030 КМ.

Водена стихија оштетила је 2.890 стамбених јединица и 950 привредних субјеката.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, највиши водостај Босне измјерен је 15. маја 2014. године и износио је 7,21 метар.

Редовна висина коте одбране од поплава у Добоју износи три метра, а ванредна 4,5 метара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана