Милица Боровчанин прва на Олимпијади из руског језика у групи младих

Срна
Foto: Срна

СОКОЛАЦ- Млада пјесникиња са Сокоца Милица Боровчанин освојила је прво мјесто на Трећој међународној Олимпијади из руског језика, коју организује Санктпетербуршки државни универзитет, саопштили су из соколачког Средњошколског центра "Василије Острошки", чији је Милица ученик трећег разреда гимназије.

Милица је рекла Срни да ово признање није очекивала и да сматра да је то резултат љубави и жеље да изучава руски језик.

Она сматра ово признање својим великим успјехом, посебно након објављене информације организатора да је у први мах на овом међународном такмичењу регистровано 5.000 учесника из 132 земље, те да је настављено са 729 финалиста из 84 земље у завршном кругу такмичења.

То је за њу, каже, огроман број, јер је до сада углавном учествовала и награде доносила са књижевних конкурса са много мање учесника.

Она је подсјетила да је Олимпијада била организована у двије фазе, за младе од 12 до 17 година и од 18 до 35 година који изучавају руски као страни језик, те да је учестовала у млађој групи.

Милица је нагласила да је такмичење у знању из овог језика организовано у онлајн формату по посебним контролисаним условима, са прецизно утврђеним правилима, временом тестирања из граматике, лексике, слушања и читања.

Она каже да је одлучила да учествује јер руски језик учи у школи већ шест година, али се знање потребно за ову Олимпијаду не може постићи оним што се ради на редовној настави, па је његовом изучавању посветила посебну пажњу.

"Поред руског, у школи учим енглески, а кући њемачки, али ниједан језик не волим као што волим руски и гајим посебну љубав према источно-словенској култури, традицији, обичајима", наводи Милица.

Млада пјесникиња истиче да чак помало пише и поезију на руском језику, што јој је помогло да добро савлада лексику и оствари велики резултат на овом такмичењу.

Она је нагласила да посебну захвалност дугује својој професорици руског језика у Гимназији Веленки Калајџић, као и наставници руског у основној школи на Сокоцу Олги Боровчанин, које су у њој пробудиле љубав према језику и тој култури, навеле је да чита, истражује и да се бавим русистиком у широком смислу.

Милица каже да је прво мјесто на Олимпијади из руског језика њено осмо значајно признање у овој годни, а раније освајане награде и признања више и не броји, јер их има много.

Једна од награда за првонаграђене и учеснике са високим резултатима на овом такмичењу је учешће у неким онлајн конверзацијама и дебатама, које организује Санктпетербуршки државни универзитет и ваучер за бесплатно тестирање за полагање државног испита из познавања руског језика у неком од њихових центара у свијету.

Боровчанинова је крајем новембра освојила и прво мјесто на књижевном конкурсу за ученике завршних резреда средњих школа Србије и дијаспоре о теми "Мој сусрет са малим Принцом".

"Представила сам се необичном формом, почевши да пишем прозу, у којој ми се пола реченице римовало са њеним крајем, па је настала пјесма прозалног облика", каже Милица, те додаје да се њој као пјеснику много лакше изразити у стиху.

Конкурс је расписао Филозофски факултет у Нишу поводом јубилеја - десет година од оснивања Департмана за француски језик и књижевност, а тема је у вези са 80 година од објављивања "Малог принца" Антоана де Сент Егзиперија, што ће бити обиљежено почетком наредне године.

Боровчанинова је добитник низа награда на књижевним и ликовним конкурсима, објавила је три збирке пјесама "Безимени човјек", "Сунчев човјек" и "Чувари вјетрова".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана