Матуранати средње школе из Угљевика одрекли се гламура због хуманости

Љиљана Алексић
Матуранати средње школе из Угљевика одрекли се гламура због хуманости

Угљевик - Матуранти угљевичке Средње школе "Михајло Петровић Алас" одрекли су се гламура и трошка за матурско вече како би новцем предвиђеним за ову забаву помогли једној обољелој ученици.

Овом несвакидашњом идејом матуранти су показали да имају велико срце, те је њих 125 једногласно одлучило да на дан матуре, која је требало да буде одржана синоћ, обуку памучне мајице и продефилују градом. Њихов потез одушевио је многе Угљевичане, који кажу да су поносни што имају овакву омладину, која је положила најважнији испит хуманости.

Идеја је потекла од Савјета ученика ове школе, у којем кажу да ће новац који би потрошили за куповину скупих хаљина, одијела, ципела, шминку и фризуре даровати некоме коме је помоћ пријеко потребна.

- Умјесто да купујемо гардеробу за прославу, одлучили смо да матурско вече обиљежимо скромно и у мајицама и гардероби коју свакодневно носимо. То што нећемо имати скупу одјећу не значи да ћемо се мање веселити - рекао је матурант Економске школе Илија Стевановић.

Према његовим ријечима, на ову акцију их је мотивисало то што су чули да је једна њихова суграђанка обољела, а да је у тешкој финансијској ситуацији.

- Организовали смо се како бисмо прикупили новац да јој помогнемо, јер смо чули да свакодневно мора да плаћа терапије 25 марака - рекао је Стевановић, не желећи да открије име дјевојке којој намјеравају помоћи.

Овој акцији, додаје он, придружило се и неколико приватних предузећа са подручја општине Угљевик, који су такође донирали новац за лијечење анонимне дјевојке.

Матуранткиња Гимназије Ружица Ристић признаје да је у почетку било помало дилема у вези са овом акцијом, али су убрзо схватили да се ионако памти провод, а не "крпице".

- Ми дјевојке смо размишљале како ћемо изгледати те вечери, јер нам је било битно да будемо лијепе и да заблистамо, али ипак је хуманост на крају побиједила - каже Ристићева.

Њена школска другарица Слађана Деспотовић каже да је поносна на све матуранте и да је веома лијепо то што су покренули ову акцију. Она је нагласила да за њу и њене школске другове "одијело не чини човјека".

- Матурске хаљине јесу лијепе, али ипак од њих је много љепше то што су наша срца испуњенија и што ћемо бити понос нашег града - навела је ова матуранткиња Гимназије.

Ученик Машинске школе Веселин Мићић каже да се његов разред четврти четири радо прикључио реализацији ове идеје.

- Познајем дјевојку за коју скупљамо помоћ и знам у колико тешким условима живи, првенствено у здравственим, а онда и финансијским. Срећан сам што смо одлучили да јој олакшамо ову борбу и измамимо осмијех - каже Мићић и додаје да није било изузетака и да су се сви ученици завршних разреда одазвали акцији.

Професор српског језика и књижевности Валентина Гаврић каже да је ова генерација по много чему специфична.

- Приликом организовања екскурзија били су на висини задатка, а тако је било и током цијелог школовања. Организовали су низ хуманитарних акција и ово је круна њиховог рада, јер су се одрекли скупих хаљина и одијела и новац предвиђен за то дају у хуманитарне сврхе као помоћ у лијечењу једне ученице ове школе - рекла је Гаврићева.

"Корак за живот"

Хуманост на дјелу лани су показали и матуранти Средњошколског центра "Пале", који су око 15.000 КМ намијењених за куповину скупих хаљина и одијела донирали дјеци обољелој од леукемије.

Већина их је, умјесто скупих тоалета и одијела, обукла мајице са натписом "Корак за живот", желећи и на тај начин да пошаљу поруку да њихов један мали корак некоме значи живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана