Маринковић: Висока температура смањиће приносе и квалитет житарица

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Суша и висока температура ваздуха ових дана утицаће на смањење приноса житарица, посебно пшенице, изјавио је данас Срни предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић.

Маринковић је истакао да се, ако потраје овако висока температура још неколико дана, за пшеницу сигурно може очекивати топлотни удар и смањење квалитета и квантитета зрна, иако је још рано и незахвално прогнозирати пољопривредне приносе за ову годину.

Он је указао да висока температура ваздуха, која ће према најавама потрајати још неколико дана, узрокује промјене на биљкама и засијаним усјевима, посебно код пшенице која је у фази наливања зрна.

"Прије само 15 дана смо били оптимисти, очекивали смо добре приносе жита, кише су биле на вријеме, али ће ова суша дефинитивно пореметити одређене планове", нагласио је Маринковић.

Маринковић је истакао да је ове године прогнозиран добар квалитет зрна, јер су на већини површина засијане сорте које млинари траже.

Према његовим ријечима, једино чему тренутно не смета ова висока температура ваздуха је јечам, који је у фази зриобе или вршидбе.

Он је навео да су прољећни усјеви кукуруза, соје и сунцокрета у фази недостатка влаге, што је примјетно на усјевима готово на свим типовима земљишта.

"Иако ратари за кукуруз кажу да је велики борац, сигурно је да ће суша оставити одређене посљедице и на смањење пораста кукуруза. Принос је још рано прогнозирати", рекао је Маринковић. Маринковић је објаснио да је соја у фази цвјетања и неопходна је одређена влага ради опрашивања.

"Ако не буде макар појаве ноћне росе или других извора влаге, доћи ће до смањеног броја формираних махуна, а тиме и до смањеног приноса", упозорио је Маринковић. Када је ријеч о откупној цијени пшенице, он је рекао да се дефинитивно може очекивати виша цијена него прошле године и да агрономи очекују да ће износити близу 40 фенинга по килограму.

"Удружење савјетује пољопривредним произвођачима да сачекају и не продају одмах род са парцела, већ да га, ако могу, ускладиште до момента формирања цијена, с обзиром на трендове и на релативно високу цијену пшенице на свјетском тржишту", рекао је Маринковић.

Маринковић је нагласио да посљедњих неколико година по том питању нема правила, јер ко је прошле године продао пшеницу одмах са њиве, а није сачекао, имао је одређене губитке, а прије двије године послије је била готово иста или чак нижа цијена. "То је, између осталог, резултат ненормалних поремећаја на тржишту пољопривредних производа у свијету, који се одржавају и на наше тржиште", појаснио је Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана