Маријачи заиграли српско коло у Лијевчу

Дејан Јовичић
Foto: Дејан Јовичић

СРБАЦ - Никада до сада нисмо имали прилику да заиграмо српско народно коло, али нам је требало пет минута да га научимо и увјеримо се у његову раскош и љепоту, изјавио је Сезар Лара Бањуелос, предсједник фолклорног друштва из Мексика, које је у склопу европске турнеје посјетило и Републику Српску.

Популарни маријачи наступили су протеклог викенда на фестивалу “Козарско коло” у Приједору, а затим на међународној фолклорној манифестацији “Љевчанска бошча” у Разбоју Љевчанском код Српца, гдје се представило 36 чланова њиховог ансамбла.

Иако долазе из милионског града Закатекаса, није им био проблем да пређу пола планете и посјете село у срцу Лијевча поља са мање од хиљаду становника, да би представили своју традицију и истражили разноликост култура.

- Важни су нам људи, а не мјеста, јер желимо да упознамо што више нација и различитих обичаја. Одрастао сам на селу и њихов сам велики заљубљеник, јер имају посебну душу. Зато ми је било још интересантније да видим како људи овдје живе, а увјерио сам се да имамо сличан темперамент - рекао је Сезар.

Публику у Српској почастили су током наступа својим традиционалним пићем, текилом, а заузврат су испробали домаћу ракију.

- Гдје год да одемо, пробамо традиционална јела и пића, јер је то најбољи начин да упознамо народ и њихову културу. Одушевљени смо љепотом српских ношњи, нарочито марамом бошчом из Лијевча. Многе мјештане је импресионирао наш сомбреро који су жељели да додирну. Некада давно то је био само шешир који нам је представљао заштиту од сунца, а данас је то неизоставан дио нашег фолклора - истакао је Сезар.

Чланица ансамбла Лаура Лара каже да је стекла много пријатеља у Српској, а посебно јој је драго било да сретне неке од својих земљака који живе у Бањалуци и околини.

- Промијенили смо много летова, јер смо путовали од Закатекаса до Канкуна па затим преко Белгије и Хрватске да стигнемо у вашу земљу. Први пут смо овдје и веома смо почаствовани дочеком и љубазношћу ваших људи који су прави домаћини. Показали смо им како се играју наши плесови, али смо и ми жељели да научимо српско коло. И заиста није тешко, када смо савладали пар основних корака, плесали смо као да га знамо годинама - рекла је Лаура.

Турнеју настављају у француском Нојону, гдје наступају на интернационалном фестивалу фолклора, а затим путују у Пољску, у којој ће учествовати на два велика фолклорна сусрета.

Предсједник Ансамбла народних игара “Лијевче” Јордан Куваља каже да је до јуче било незамисливо да буду домаћини фолклорној групи са другог континента и додаје да је поносан што је у њиховом селу приређен прави спектакл.

- Оваквим фестивалима чувамо нашу традицију, преносимо је на млађе генерације и упознајемо с њом људе из других држава, а уједно и ми учимо нешто од њих, јер је то одраз културе. Посебно нам је драго што је ово била прва међународна манифестација у нашем новом друштвеном дому чију изградњу су финансирале Владе Србије и Републике Српске - рекао је Куваља. Он је упутио захвалност Жељку Шормазу, предсједнику Удружења за очување традиције из Приједора, уз чије посредовање је мексичка трупа стигла у њихово село.

Учесници

Фестивал “Козарско коло” у Приједору организован је под окриљем Свјетске асоцијације организатора фолклорних фестивала (CIOF) и окупио је 600 учесника из Мексика, Сјеверне Македоније, Србије, Црне Горе и БиХ. На манифестацији у Разбоју Љевчанском наступило је 150 фолклораша из Мексика, Србије и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана