Манастир у Озерковићима обиљежио преславу

Срна
Манастир у Озерковићима обиљежио преславу

СОКОЛАЦ - Манастир Свете Тројице у Озерковићима код Сокоца, у којем се налази копија иконе Мајке Божије Јерусалимске, обиљежио је данас Светом литургијом своју преславу - празник Јерусалимске иконе Пресвете Владичице Богородице.

Према предању, икону Мајке Божије насликао је Свети апостол Лука за живота Богородице и то је једна од тридесетак икона које је насликао.

Игуман Манастира Георгије рекао је новинарима да је та икона имала чудан пут и сада се налази у Паризу, једна од копија је у Јерусалиму, а у манастиру је копија, која је освештана у Јерусалиму.

Игуман Георгије је напоменуо да је овог љета, уз Божију и помоћ вјерног народа, уређена порта храма и изграђен објекат за прављене свијећа.

“Поента ја да монаси живе од својих руку, а циљ нам је да од дијела те зараде буде основан фонд за стипендирање студената, за шта смо добили благослов Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома”, рекао је игуман и додао да ће настојати да се у фонд укључи што више људи и да заједно стипендирају студенте.

Игуман Георгије сматра да у младе људе треба улагати, помагати им да се образују, те тако створити могућност да и они помогну другима.

Он је нагласио да је у изградњи објекта за израду свијећа помоћ стигла од предузећа “Романијапутеви” и “Столарија-Подорманија”, те од вјерника.

“Црква је породица и желим да људи учествују у обнављању манастира и да при сваком доласку кажу да је то њихов манастир”, навео је игуман Георгије.

Игуман је нагласио да је макадамски пут дужине четири километра од скретања са магистралног пута за Озерковиће у веоме лошем стању и да је недавно Скупшини општине Соколац поднесен захтјев да се у буџету за наредну годину планирају средства за његову модернизацију.

Игуман се нада да ће општина Соколац, кроз чије подручје пролази овај пут, изнаћи начин да у сарадњи са осталим локалним заједницама реализује овај пројекат.

Према његовим ријечима, изградња пута помогла би обнову манастира, али и околних села, за која је тек овог љета изграђен водовод, за шта су у манастиру захвални општини Соколац.

Манастирска црква у Озерковићима, нагласио је, све је пунија, јер долазе људи из свих српских крајева, првенствено општина Сарајевско-романијске регије, па монаштво за прољеће планира проширење цркве и додатну обнову манастирског конака.

Кум данашње преславе манастира у Озерковићима је Милорад Мотика из Рогатице са широм породицом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана