Малине у хладњачи, цијена ни на видику

Анита Јанковић-Речевић
Малине у хладњачи, цијена ни на видику

Бањалука - Берба малине у РС и БиХ у пуном је јеку, а домаћи произвођачи поново су на ивици амбиса јер не знају колико ће новца добити за своје плодове, будући да их хладњачари држе у неизвјесности и калкулишу у вези са откупном цијеном.

Експанзија узгоја овог црвеног воћа, која је БиХ захватила прије неколико година, полако се гаси, а очајни малинари поручују да су и ове године сатјерани уза зид јер род уредно предају откупљивачима, а цијене нема ни на видику. Огорчени због ситуације на тржишту и нерентабилности, поједини произвођачи прибјегавају радикалним потезима и одустају од бербе, остављајући малине да пропадају.

Предсједник Удружења малинара “Виламет” из Братунца, Сребренице и Милића Љубиша Алемпић истиче да ће у регији Бирач ове сезоне бити убрано око 3.000 тона малине, наводећи да произвођачи никада нису били у горој ситуацији јер су принуђени да плодове свакодневно након бербе предају хладњачарима, без могућности да утичу на цијену.

- Малина је добро родила и квалитет је одличан, али проблем је што хладњачари преузимају воће, а нико не спомиње цијену. Све иде ка томе да ћемо на крају бити доведени пред свршен чин и да ће нам платити онолико колико буду жељели - рекао је Алемпић. Истиче да је став свих малинара да цијена не смије бити ни фенинг нижа од прошлогодишње, када је килограм овог слатког воћа коштао између 1,8 и двије марке.

- Неки хладњачари су помињали 1,5 КМ по килограму и ако заиста буду толико плаћали, то ће довести до гашења производње. Позивам откупљиваче да што прије саопште откупну цијену како бисмо могли израчунати исплати ли нам се брати род или оставити да труне - рекао је Алемпић и додао да су у највећим проблемима малинари који имају засаде на већим површинама, због чега су приморани да  ангажују бераче, чији рад плаћају између 60 и 80 фенинга по килограму.  

Притиснути муком због обезвријеђеног рада, поједини малинари окупљени у Удружењу пољопривредника “Малинар” из Котор Вароша одлучили су да одустану од бербе, а неколицина њих већ је покосила своје засаде.

- Четири члана удружења су уништила малињаке, а многи одустају од бербе и суграђанима дозвољавају да себи наберу воћа колико желе. Због ниске цијене, баш као и лани, и ове године ћемо подијелити доста малина - рекао је предсједник овог которварошког удружења Александар Станић, истичући да малинари са подручја бањалучке регије муку муче и са откупом јер ниједна домаћа хладњача не жели њихове малине, због чега робу предају хладњачарима из ФБиХ.

Предсједник удружења “Травничка малина” Един Мемелеџија тренутну ситуацију оцјењује као играње живцима и стрпљењем малинара.

- Ако цијена буде незадовољавајућа, до јесени ће се уништити измећу 30 и 40 одсто малињака, а прогнозе су да ће временом све утихнути. Малина је 95 одсто била извозни производ и доносила је БиХ годишње 100 милиона КМ и опет, упркос толиким приходима, дозвољава се да производња стане - рекао је Мемелеџија.

Власник хладњаче из Братунца Бранислав Мићић до сада је откупио око 100 тона малине, истакавши да цијена неће бити позната док се не заврши берба.

  • Цијена сваке године остаје непозната до краја сезоне, односно док се не види колико малине има на свјетском тржишту и колика је понуда и потражња. Ми чекамо да Србија одреди цијену, а будући да они то још нису урадили, не можемо ни предвидјети колика ће цијена бити - рекао је Мићић.

Захтјевна производња

Един Мемелеџија каже да је производња малина веома захтјевна, те да осим рада и труда захтијева велика улагања. 

- То је осјетљива воћка која тражи одржавање током цијеле године. Много новца одлази на наводњавање, третирање и ангажовање берача, који раде за дневницу од 30 до 40 КМ, плус храна и пиће. Цијена од 1,5 КМ по килограму малине, уз све поменуте трошкове, снажно би нас отресла о дно - рекао је Мемелеџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана