Мала жаришта још тињају

Милијана Латиновић
Мала жаришта још тињају

БАЊАЛУКА - Иако се крај епидемије вируса корона назире у Републици Српској, мала жаришта у појединим општинама још тињају, а међу новообољелим од “ковида 19” углавном су чланови породица оних који су се већ суочили са овом болешћу.

Међу локалним заједницама у којима се скоро свакодневно број заражених повећава за једно или двоје су и Теслић, Котор Варош, Гацко и Лакташи.

Епидемиолог у теслићком Дому здравља “Свети Сава” Стојан Смиљанић каже за “Глас Српске” да је епидемиолошка ситуација у Теслићу стабилна, али да страх од ширења заразе расте откако је сусједна општина Тешањ у ФБиХ постала ново жариште вируса.

- Многи Теслићани су запослени у тешањској компанији у којој се ових дана појавио велики број заражених. Општине су наслоњене једна на другу и тешко је исконтролисати све контакте. Иако је ситуација под контролом жаришта још тињају - рекао је Смиљанић у петак и додао да је вирус корона потврђен код укупно 54 Теслићанина.

Истакао је да је број заражених у Теслићу порастао и након што су старији мјештани у једном селу обилазили комшију који је био на постељи.

Смиљанић је казао да осим неколико љекара и медицинара који су били у изолацији због контаката са зараженима, нико од запослених у овој здравственој установи није био позитиван на вирус корона.

Од почетка епидемије велике напоре у гашењу појединачних жаришта улажу и запослени у которварошком Дому здравља “Свети Пантелејмон”. Директор те здравствене установе Владимир Бибић каже за “Глас Српске” да је процентуално ова општина током епидемије углавном била у врху листе по броју заражених, те да је “ковид 19” потврђен код укупно 52 лица.

- Ништа нас није заобишло. Заразило се шест дијализних пацијената, па се вирус проширио у њиховим породицама. Осим тога, било је и заражених Которварошана у старачким домовима, а међу њима нажалост и два смртна случаја - рекао је Бибић. Нагласио је да је најтеже било исконтролисати ситуацију у предузећима која запошљавају хиљаде радника како вирус не би додатно нарушио ионако тешку ситуацију у привреди.

- Првозаражени је био радник из једног предузећа. Много је странаца који послују код нас, и који су на почетку слободно путовали тако да је било контаката и те врсте. На крају, мање је битно одакле је вирус дошао. Гледали смо да гасимо свако жариште - истакао је Бибић, нагласивши да је највише породичних кластера. Када је ријеч о здравственим радницима, Бибић истиче да изузев медицинске сестре у амбуланти у Масловарама која је била позитивна на вирус, нико од медицинара и осталог особља није био заражен.

Гашењу епидемије надају се и у Дервенти, гдје је до сада евидентирано 37 заражених.

- За већину нисмо успјели утврдити гдје су покупили вирус - рекао је директор дервентског Дома здравља Мирко Шаран.

Злоупотребе

Владимир Бибић каже да здравственим радницима борбу против вируса отежавају грађани који не желе да сарађују.

- Многи из неких својих разлога не желе да открију све контакте и ту настаје проблем, а имали смо и ситуација да појединци сугеришу особи која је заражена да их наведе као контакте само да би отишли у изолацију да не морају да иду на посао - рекао је Бибић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана