Максимовић: Епидемиолошка ситуација у Бијељини пријетећа

Срна
Максимовић: Епидемиолошка ситуација у Бијељини пријетећа

БИЈЕЉИНА- Епидемиолошка ситуација у Бијељини је крајње неповољна и пријетећа, са 31 особом зараженом вирусом корона у протекла 24 часа, упозорио је вршилац дужности директора Болнице "Свети врачеви" Златко Максимовић.

- Оно што највише забрињава данас је висок проценат новозаражених, 29 позитивних од 51 узетог узорка, што је знак за узбуну и разлог одлуке да се и ноћу ради на завршетку нове ковид болнице са додатних 50 кревета и поликлинике, које се опремају у старим болничким зградама, да би били отворени већ за неколико дана - рекао је Максимовић новинарима.

Он је поручио да нема мјеста за панику, наводећи да бијељинска болница покушава да пријетећу ситуацију дочека спремно, обезбјеђујући нови простор који омогућава подјелу болнице у два дијела, нову зграду болнице гдје ће бити лежећи пацијенти и одвојену садашњу ковид болницу, нову ковид болницу и поликлинику како би била смањена могућност уноса вируса у здравствену установу.

- У бијељинској болници се од данас смањује програм, све што је хитно радиће се, а што може да сачека замолићемо суграђане да не долазе без велике потребе, док се не отвори нова ковид болница - најавио је Максимовић.

Према његовим ријечима, у ковид болници је 15 пацијената, а забрињава што се повећава број њих са тешком клиничком сликом, два пацијента су животно угрожена и не респиратору, чак 12 пацијената је са тешком клиничком сликом и само три са средње тешком клиничком сликом.

У посљедња три дана, Бијељина је имала два смртна случаја ковид пацијената, лица старије животне доби са више придружених болести.

- У бијељинској ковид болници до сада је лијечено више од 550 пацијената и захвалан сам здравственим радницима за труд - истакао је Максимовић.

Он је додао да 20 одсто здравствених радника тренутно не ради, већ је у приправности јер се размишља и о најгорој ситуацији, за коју требају одморни људи.

- Становништво мора коначно да схвати да је ово озбиљна болест и да од нас зависи - болница без помоћи других не може издржати - поручио је Максимовић и позвао суграђане да стриктно поштују епидемиолошке мјере заштите од вируса корона.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана