Макс постаје ловац на криминалце

Данијела Бајић
Макс постаје ловац на криминалце

БАЊАЛУКА - Белгијски овчар Макс, до прије неколико мјесеци умиљато, али веома спретно куче, данас је пас који све задатке успјешно обавља и на добром је путу да постигне резултате свог претходника Кима, којег у јединици добојске Жандармерије помињу са поносом и сјетом.

Почетком новембра прошле године, три мјесеца након што је службени пас њемачки овчар Ким заувијек напустио своју дужност, у његов бокс у објектима Јединице жандармерије Полицијске управе Добој уселиле су се  нове шапице - белгијски овчар Макс. Он  бокс сада дијели са Ајаксом, а  недавно им се придружило и маче, о којем жандарми такође брину.

Обучавање Макса је почео бивши Кимов водич Љубиша Лазић, који претходно стечене вјештине свакодневно преноси на новог љубимца. Макс је још као мали, прича Лазић, успјешно реаговао на лоптицу, а након тога је почео са озбиљним задацима приликом којих је показао предиспозиције да би могао постати успјешан пас трагач.

- До сада је све задатке успјешно завршавао. Маскова обука ће се наставити у наредном периоду. Како вријеме буде пролазило свакодневно ћемо постепено прелазити на теже и компликованије задатке - казао је Лазић. Кад је у питању одабир службеног пса, додао је Лазић, гледа се да буду што веселији, живљи и да највише реагује на неке провјере.

- Бирамо најздравије и најбоље псе из легла, а да је тако потврђује сваки Максов ријешени задатак. Надамо се да ће Макс бити адекватна замјена за Кима, који је постигао сјајне резултате, као што је откривање тројице силоватеља, проналажење рањеног разбојника и ловца - рекао је  Лазић и признао да је пред њима тежак задатак.

Полицијска управа Добој псе набавља из одгојивачнице Министарства унутрашњих послова РС, а њихов радни вијек је, истакао је Лазић, десет година.

- Бригу о псу, након што “оде у пензију”, може да преузме његов водич. Постоји и могућност да се пас неком поклони или му се нађе неки други  адекватан смјештај. Али из личног примјера знам да је јако тешко одвојити се од тих паса. Кад се Ким разболио дословно сам га у наручју носио ветеринару. Примио је инфузију, све је покушано како бисмо га спасли, али је нажалост преминуо - испричао је Лазић.

С обзиром на то да пси имају врло добро развијен њух, Лазић истиче да су они способни да брже претражују терен од човјека.

- Приликом прегледа аутомобила или неком веће простору службени пас ће дрогу открити много прије него полиција. Службени пас може да замијени сигурно петнаестак полицијских службеника - казао је Лазић.

У Министарству унутрашњих послова РС кажу да располажу са 19 службених паса.

О центру

У оквиру реорганизације МУП-а Српске, прије двије године у Управи полиције оформљена је Жандармерија, у чијем саставу се од јуна ове године налази Јединица жандармерије - коњица и службени пси, која је преузела бригу о узгоју, држању, обуци и употреби службених паса МУП-а РС.

Прво сједиште Центара за узгој, дресуру и употребу службених паса и коња МУП-а РС, било је у мјесту Црепољско, код Источног Новог Сарајева.  Центар је касније премјештен у  мјесто Вољевица, код Братунца, гдје су набављени службени паси из Србије. Одлуком МУП-а, 2015. године овај Центар је расформиран, док су службени пси на даљи узгој, држање, обуку и употребу пребачени у Специјалну јединицу полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана