Лутрија РС Прњавору дужна да уплати 1,1 милион КМ

М. Л.
Лутрија РС Прњавору дужна да уплати 1,1 милион КМ

ПРЊАВОР - Окружни суд у Бањалуци донио је пресуду према којој је Лутрија РС дужна да општини Прњавор исплати 1,1 милион марака пореза са затезним каматама на извучени лото добитак од 3,18 милиона марака.

Рекао је то јуче начелник Прњавора Дарко Томаш, нагласивши да је пресуда показала да су законски прописи на страни локалних заједница.

- Лутрија РС је још 2019. године објавила да је у Прњавору извучен лото добитник који је добио 3,18 милиона марака. У историји Српске, ниједна локална заједница није наплатила такав порез. Препознали смо да то припада општини и њеним грађанима и истог момента обавијестили Лутрију и Републичку управу за игре на срећу - казао је Томаш на конференцији за новинаре.

Подсјетио је да су затражили инспекцијски надзор након што су се и Лутрија и Управа оглушили о њихово обавјештење, те додао да је инспекција потврдила наводе општине.

- Тада је утврђено да Лутрија РС порез у вриједности од 954.818 КМ треба да уплати општини. Након тога, Лутрија је искористила законско право и жалила се Министарству финансија РС, које је у априлу прошле године потврдило рјешење инспекције и наложило Лутрији да порез исплати општини. Потом су они покренули управни спор против таквог рјешења ресорног министарства, који је прије неки дан одбијен - појаснио је Томаш.

На овај начин, нагласио је Томаш, Прњавор је доказао да му припада порез од милионског добитка, те затезне камате у износу већем од 144.000 КМ.

- Обавеза Лутрије РС је да општини исплати више од 1,1 милион марака - нагласио је Томаш и додао да уколико новац не буде добровољно исплаћен општини, Пореска управа РС има рок од 15 дана да блокира рачун Лутрије РС и да принудном наплатом наплати овај износ.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана