Ловци усликали ријетку звијер код Котор Вароши

ГС
Foto: Фејсбук

На Фејсбук страници Ловачког удружења "Борчићи" Шипраге објављена је фотографија риса, ријетке и заштићене звијери која живи на нашим просторима.

"Надзорне камере које су постављене ради праћења бројности и стања дивљачи ухватиле су несвакидашњи призор - ради се о јако ријеткој врсти дивљаци из реда мачака - његово величанство рис. Рис је једна од угрожених врста, те су самим тим законом заштићени, а у нашој земљи рис је трајно заштићена врста“, кажу из удружења.

Рисови су мачке средње величине, дугих ногу и великих ушију с чуперцима на врховима и кратким репом. Боја тијела варира од свијетле смеђе до сиве, а повремено имају тамносмеђе пјеге, нарочито на ногама.

Углавном живе самотњачким животом, иако, понекад, неколико рисова живи заједно. Сезона парења је у касну зиму и женке обично доносе на свијет од два до четири младунца годишње. Трудноћа траје око 70 дана. Мајка се брине за младе око годину дана, а послије тога су самостални.

Хране се птицама, малим сисарима и рибама, али и већим животињама попут оваца и коза. Рисови обично лове на тлу, преноси Мондо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана