Љети у Херцеговини гори све осим камена

Милош Васиљевић
Љети у Херцеговини гори све осим камена

ТРЕБИЊЕ - Ватрогасци на југу Српске спремно дочекују шумске пожаре, који су у јулу и августу готово свакодневица у Херцеговини, а суша и тропске температуре додатно су позвале на максималан опрез људи који су увијек будни и на првој линији одбране.

Напртњаче, јака воља и непроспаване ноћи свакодневица су ватрогасаца током сваког љета. Слично очекују и ове године, али ипак вјерују у разум људи, те по ко зна који пут апелују да не пале ватру.

Старјешина Ватрогасне јединице Требиње Здравко Кашиковић каже за “Глас Српске” да у граду подно Леотара ватрогасци већ имају пуне руке посла због шумских пожара.

- Нама је сезона током цијеле године. О томе свједочи и податак да смо у марту имали 100 интервенција, од тога 60 због шумских пожара, у априлу и мају мало мање, а у јуну 70. У понедјељак смо гасили пожар на 1.557 метара надморске висине, тако да смо спремни на све што нас чека, а много тога је непредвидљиво - казао је Кашиковић.

Према његовим ријечима, задовољни су опремом коју имају и спремни за напорну сезону.

- Уз подршку Републичке управе цивилне заштите добили смо колективну опрему прије мјесец, а ових дана очекујемо и личну, у виду заштитних одијела за пожаре на отвореном. Код нас је већином неприступачан терен, брентача не може пуно помоћи, јер је све каменито, зарасло травом и углавном на тим дијеловима гасимо машински - рекао је Кашиковић.

Слична ситуација је и у Гацку, гдје пожари по правилу због надморске висине свој врхунац доживе нешто касније.

- Сезонски пожари на отвореном простору нас сигурно неће заобићи ни овог љета. Пожарна сезона већ сада креће, најопасније је у августу, а знали су да трају све до саме зиме - рекао је старјешина Ватрогасно-спасилачке јединице Алекса Вучковић за “Глас”.

Он наглашава да је адекватна опрема неопходна како би несметано функционисали и спријечили велике катастрофе, које некада знају бити фаталне и по људски живот.

- Задовољан сам како смо опремљени. Битно је да имамо довољно напртњача. Од Републичке управе цивилне заштите добили смо недавно 50 комада, као и ватрогасна цријева и 15 интервенцијских униформи. Општина је прошле година набавила 40 напртњача, а када су возила у питању, ту би се стање могло поправити, ту посебно мислим на једно теренско возило, јер су пожари обично на неприступачним теренима - казао је Вучковић.

Гатачки ватрогасци ових дана добили су и квад, који је донација суграђанина Халида Чустовића.

- Веома смо му захвални. Квад ће олакшати транспорт људи, али и напртњача. До краја године требало би да добијемо и моторне санке које ће посебно помоћи када је ријеч о интервенцијама у рубним дијеловима општине - истакао је Вучковић.

Гром

Поред људског фактора који је узрок пожара у 99 одсто случајева, према ријечима старјешине Ватрогасне јединице Требиње Здравка Кашиковића, у високим предјелима зна да дође до пожара и од удара грома.

- Правила у Херцеговини нема, крш је крш, на великим надморским висинама дође и до удара грома, а тада нам у помоћ прискоче и из Планинарског друштва “Вучји зуб” као што је то био случај почетком ове седмице - рекао је Кашиковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана