Љепоте Семберије инспирација умјетницима

Љиљана Алексић
Љепоте Семберије инспирација умјетницима

Бијељина - Умјетници из Српске и Србије окупили су се и ове године у Бањи Дворови код Бијељине како би на сликарским платнима покушали да дочарају природне љепоте Семберије.

Организатор Међународне ликовне колоније, девете по реду, чији је циљ промоција и афирмација сеоског туризма и туристичких потенцијала Бијељине и околине је градска Туристичка организација.

Овогодишње дружење започело је у понедјељак увече вечером за све учеснике, а  дружење близу 30 сликара трајаће до петка, када је у Галерији Центра за културу “Семберија” планирана заједничка изложба радова насталих на овој колонији.

Замјеник директора Туристичке организације Града Бијељина Симо Лакетић је изразио наду да ће и ове године сликари понијети добре утиске са ликовног саборовања.

- Надам се да ће настати нова пријатељства, а да ће нама остати траг умјетничког стваралаштва пренесен на сликарска платна - рекао је Лакетић, додавши да ће учесници колоније инспирацију за умјетничка дјела моћи да нађу на више атрактивних локација у граду, Етно-селу “Станишићи”, манастиру Тавна, као и другим природним љепотама Семберије.

Један од учесника који у Бијељину долази сваке године је и фотограф из Београда Божидар Витас.

- Велика је привилегија учествовати у овој колонији од њеног настанка. Не осећам се више као гост него сам на неки начин и домаћин јер долазим од 2010. године - рекао је Витас.

Овај умјетник оком објектива дочарава природне љепоте Семберије.

- Мој фотоапарат односно моје треће око служи ми за уметничко изражавање свега онога што видим и доживим на мојим разним путовањима, а овде покушавам да забележим што више момената са прелепог дружења уметника са свих страна. Сваке године изложим по пет или шест радова на колективној изложби учесника - прича Витас.

На ликовном саборовању учествују и локални умјетници, а један од њих је и Зоран Милинковић Зи.

- Ово је други пут да учествујем. Прошле године радио сам неколико цртежа пастелом, а ове године радићу акрил на платну и још неке комбинације бојама. Од малих ногу сам волио да радим оловком и тушем, а посљедњих година трудим се да пропратим све технике које су актуелне - каже овај сликар из Бијељине.

Сликарка из Бијељине Гордана Томанић, која учествује трећи пут на колонији, каже да са дружења носи лијепе успомене, као и нова познанства.

- Упознала сам доста умјетника који долазе са свих страна, а научи се и нешто ново. Прве године радила сам енкаустику са пеглом, друге године сликала сам акрил техником цркву у Бродцу, а ове године планирам да сликам пејзаж техником уље на платну - каже Томанићева

 

Фундус

Радови који настану у оквиру ове Ликовне колоније остаће у фундусу града Бијељина и Туристичкој организацији. У просјеку сваки сликар током одржавања колоније уради по двије слике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана