Липицанери чекају нове власнике

Данијела Бајић
Липицанери чекају нове власнике

ПРЊАВОР - Због вишка грла прњаворска ергела “Вучијак” на продају је понудила 30 липицанера, а новац прикупљен тим путем биће искоришћен за даљи рад и развој ове фарме.

Позив за продају липицанера објављен је јуче, а заљубљеници у коње, власници ергела и други заинтересовани прилику да пазаре грла имаће путем лицитације и то у три наврата. Прва лицитација биће одржана 28. октобра на ергели “Вучијак”, а грла која тада не добију новог власника на добошу ће се наћи крајем новембра и децембра.

Како је наведено у позиву за продају, почетна цијена коња је од 600 до 5.000 КМ, а ријеч је о липицанерима старости од двије до 21 годину.

Директор прњаворске ергеле “Вучијак” Мирослав Миланковић за “Глас Српске” каже да је ово прва продаја липицанера од 2017. године.

- Коњи су у изузетном стању и имају потврду о ДНК анализи. Већ сада могу рећи да ће продаја бити добра, јер се јавило неколико заинтересованих за наша грла - казао је Миланковић и додао да ће након продаје ових грла на ергели остати још 130 липицанера, што је, додаје, сасвим довољно за нормално функционисање.

Он је истакао да је ова ергела коначно стала на своје ноге, коњи више не оскудијевају, а и обавезе према радницима се редовно измирују.

- Што се тиче даљег рада и развоја ергеле, планови су велики. Оно што смо прво зацртали јесте реконструкција просторија и покретање школе јахања на прољеће, јер имамо велики број посјетилаца. Вјетар у леђа нам даје и подршка коју имамо од начелника општине Дарка Томаша и министра за европске интеграције и међународну сарадњу РС Златана Клокића - рекао је Миланковић.

Томаш је рекао да је ова ергела од изузетног значаја, како за локалну заједницу тако и за Републику Српску. Квалитет коња препознало је, како је истакао, и Министарство унутрашњих послова РС, које посљедњих година грла користи за потребе Жандармерије.

- Локална заједница је спремна да помогне на све начине, прије свега развијајући инфраструктуру и пратећи туристичке садржаје. Заједно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС уложићемо новац за додатну санацију објеката - казао је Томаш и додао да ергела у власништву има неперспективне просторе и локације у центру општине, а приходи од њихове продаје и ренте биће усмјерени за развој “Вучијака”.

О ергели

Ергела “Вучијак” Прњавор, једна од три у бившој Југославији, основана је 1946. године за потребе тадашње војске. Судбина липицанера годинама је била неизвјесна, а коњи су често били гладни. Након ликвидације АД “Вучијак”, одлуком Владе РС основана је Јавна установа ергела “Вучијак”, с циљем стварања и очувања генетског потенцијала липицанске расе коња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана