Ликовном изложбом “Круг” почело обиљежавање 100 година приједорске гимназије

Срна
Ликовном изложбом “Круг” почело обиљежавање 100 година приједорске гимназије

ПРИЈЕДОР - Отварањем ликовне изложбе под називом “Круг” у Градском позоришту у Приједору почеле су свечаности којима се обиљежава 100 година Гимназије “Свети Сава”.

Директор Гимназије Вељко Јањетовић изјавио је да је ријеч о изложби на којој су своје радове изложили бивши, али и садашњи ученици и професори Гимназије.

Професор ликовне културе у Гимназији “Свети Сава” Милица Ђерић, која је организатор изложбе, навела је да се изложба састоји из три цјелине.

“То је изложба 17 дјела академских сликара и графичара, бивших гимназијалаца. Имамо и три аутора садашња ученика Гимназије, а ту је и изложба старих и ријетких књига из фундуса гимназијске библиотеке”, рекла је Ђерићева.

Она је додала да назив изложбе истиче круг као форму и управо ту цјелину од 100 година које ова установа са поносом сада има.

Мирослав Дрљача, бивши гимназијалац и професор ликовне културе у овој школи, изјавио је да је поносан на своје ученике који су кроз даље школовање наставили да се баве ликовном умјетношћу.

“За Приједор кажу да је град сликара. Сматрам да и приједорска гимназија оправдано треба да буде поносна што је великим дијелом допринијела да многи сликари потекну из ове школе и да се ту створи прва љубав према умјетности”, истакао је Дрљача.

Сликар и бивши гимназијалац Радослав Тадић рекао је да је на изложби показао свој рад из најновијег опуса, додајући да му је драго што је дио ових свечаности.

Обиљежавање јубилеја приједорске гимназије наставља се сутра када ће бити промовисан документарни филм о 100 година ове школе под називом “Вијек и заувијек”.

У Градском позоришту ће у четвртак, 9. децембара, бити одржана свечана академија поводом стотину година постојања приједорске Гимназије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана