Лани због пандемије прикупљено 15 одсто мање доза крви

Срна
Лани због пандемије прикупљено 15 одсто мање доза крви

БАЊАЛУКА- Директор Завода за трансфизијску медицину Републике Српске Гордана Гузијан изјавила је данас да је прошле године због пандемије вируса корона било за 15 одсто мање прикупљених доза крви, али да су испоштоване све потребе пацијената, због смањених оперативних програма и мање пацијената којима је требала крв.

„Када је прошле године проглашено стање пандемије вируса корона у почетку, у марту и априлу, дошло је до застоја у раду свих наших служби. Биле су отказане све за тај период заказане акције, али, са друге стране, у болницама су биле смањене потребе за дозама крви“, рекла је Гузијанова новинарима током округлог стола „Унапређење програма добровољног давалаштва крви“ у Бањалуци.

Она је подсјетила да су након априла прошле године стизале и одређене препруке које су се тицале избора давалаца крви.

„Наш рад се односио на поштовање датих хигијенско-епидемиолошких мјера и у том смислу смо у ходу уводили те мјере и успјели да посао вратимо у некакву нормалу“, навела је Гузијанова.

Она је, уз констатацију да је дио становништва преболио вирус корона, а дио се вакцинише, рекла да, према препорукама, лице може добровољно да да крв 28 дана након ревакцинације или 28 дана након прележаног ковида 19 са блажим симптомима.

Генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Сњежана Ковач навела је да је пандемија вируса корона донијела одређене потешкоће у организовању акција добровољног давања крви.

„Смањен је број организовања тих акција због поштовања епидемиолошких мјера и дошло је до ситуације да је становништво оболијевало од вируса корона. Упркос таквим тешкоћама трудимо се да организујемо те акције“, рекла је Ковачева.

Она је нагласила да је, и поред тих објективних услова, успјешно нивелисан број давалаца у просјеку који је био задњих година, јер је у одређеним локалним заједницама било изузетно добро организовање добровољног давања крви.

Ковачева је нагласила да је било и појединих средина које нису успјеле да организују акције према предвиђеном плану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана