КУД “Завичај” - чувар традиције Романијско-гласиначког краја

Срна
КУД “Завичај” - чувар традиције Романијско-гласиначког краја

СОКОЛАЦ - Соколачко Културно-умјетничко друштво /КУД/ “Завичај” је у протеклих годину дана добило низ награда и четири пехара са сабора изворне народне пјесме у Србији и широм Републике Српске, рекао је потпредсједник Друштва Слободан Комленовић.

Он је рекао да су вријеме између двије крсне славе овог друштва, Светих цара Константина и царице Јелене, обиљежили њихови наступи на манифестацијама посвећеним изворној народној пјесми као што су у Хоћевини код Пљеваља, у Војковићима, Брчком, Дворовима код Бијељине, Аранђеловцу и Приликама код Ивањице у Србији, Горњој Добрињи, Рогатици, Добоју, у Братунцу на хуманитарном концерту и на Вучјој Луци, те на свим манифестацијама на подручју Сокоца.

Комленовић је нагласио да је “Завичај” у протекле три године организовао три Сабора српског народног пјевања, на којима је учествовало и до 35 изворних група из свих крајева Републике Српске, као и из Србије и Црне Горе.

“Ове године због пандемије вируса корона организација Сабора изворног српског пјевања на Сокоцу биће одгођена за неки други термин, када то епидемиолошка ситуација и прилике буду дозволиле”, рекао је Комленовић вечерас новинарима на Сокоцу.

Он је подсјетио да је двојац њихове мушке изворне групе освојио прво мјесто на 16. Сабору старог пјевања у Срба у Доњој Сопотници/Ново Горажде и на једном од највећих сабора традиционалне пјесме у Војковићима/Источна Илиџа.

“Завичај” се окитио и првом наградом на Сабору изворне српске пјесме у Аранђеловцу.

КУД “Завичај” чине мушка и женска изворна пјевачка група и мушка група младих пјевача изворне народне пјесме, вишегласне, двојца и ојкаче, те мјешовите мушко-женске кајде.

Чувари изворне пјесме романијско-гласиначког краја истичу да њихов рад и одласке на манифестације помажу донатори, углавном привредници општине Соколац и локална управа, у складу са својим могућностима.

Ово културно-умјетничко друштво оспособило је своје чланове за израду оригиналних народних ношњи за своје и потребе сличних друштава, која његују фолклорну и етно-традицију.

КУД “Завичај” је основан 2017. године на Сокоцу са циљем очувања културне баштине Романијско-гласиначког краја, изворне пјесме, традиције и народних обичаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана