Крајишке делиције на херцеговачким трпезама

Јана Кезић
Крајишке делиције на херцеговачким трпезама

ТРЕБИЊЕ - Традиционална храна и пиће из Крајине пронашли су свој пут и до херцеговачких трпеза, а отварањем “Крајишке куће” у Требињу није завршен посао, јер је циљ да домаћи брендови, заједничким снагама, буду представљени и изван граница Српске.

На полицама “Крајишке куће”, која је јуче отворила врата за све Херцеговце, су слатки и слани намази, разне ракије, домаћа крафт пива те бројни други производи који нису специфични за југ Српске, а тај корак је услиједио након што је, прије двије и по године, “Херцеговачка кућа” отворена у Бањалуци.

Директор Центра за развој пољопривреде и села из Бањалуке Драшко Илић рекао је да Је на овом пројекту рађено дуже вријеме.

- Сигуран сам да ће производи из Крајине бити додатна понуда града Требиња свима који овдје долазе и бораве, а Требињцима прилика да купе производе које немају у својој регији - рекао је Илић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић за “Глас Српске” каже да се отварањем “Крајишке куће”, у граду под дном Леотара, малим произвођачима из Крајине пружила прилика да продају своје производе на југу Републике.

- Ово је заиста значајно, јер је то начин да се боље повежу републичке регије. Намјера нам је да до краја године отворимо “Херцеговачку” и “Крајишку кућу” у Београду, Новом Саду и Зрењанину, а можда и у Бечу под именом “Српска кућа” - казао је Ћурић.

Истакао је значај оваквих пројеката за мале произвођаче и улогу локалне заједнице у проширењу капацитета за производњу и пружање помоћи при продаји.

- Кад се осврнемо на период који је иза нас, када је због короне све било затворено и када неке производе можда нисмо могли увести, видјели смо да је коришћено доста домаћих производа. Треба спојити људе, привреду и искористити ресурсе које имамо - казао је Ћурић, додајући да има доста интересовања за отварање “Херцеговачке куће” и у другим градовима. Додао је да је Град сунца отворен и за сарадњу са другим регијама.

Директор Аграрног фонда Требиње Веселин Дутина казао је да је отварање “Крајишке куће” у Требињу, доказ доброг функционисања двије установе - Аграрног фонда града Требиња и Центар за развој пољопривреде и села из Бањалуке те да је на овај начин још више учвршћена њихова сарадња.

- Малим пољопривредним произвођачима који до сада нису имали могућност да самостално изађу на тржиште, на овај начин је то понуђено кроз бренд и “Крајишке” и “Херцеговачке куће”, чиме јачамо и домаћу привреду - казао је Дутина, додајући да се овим потезом смањује одлив капитала и увоз онога што могу произвести домаћи произвођачи.

Понуда

Веселин Дутина је истакао да је у “Крајишкој кући” 500 производа из 120 пољопривредних газдинстава из Бањалуке и околине. Осим прехрамбених производа, на полицама ове продавнице своје мјесто су пронашли козметички препарати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана