КПЗ "Кула": Мање осуђених мушкараца, женско одјељење попуњено

Срна
КПЗ "Кула": Мање осуђених мушкараца, женско одјељење попуњено

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - У Казнено-поправном заводу (КПЗ) "Кула" Источно Сарајево посљедњих година је смањен број мушкараца који издржавају затворску казну, док је капацитет женског затворског одјељења у протекле три године попуњен близу 100 одсто, каже директор ове установе Вукашин Црњак.

Црњак је изјавио да је ријеч о свим генерацијама жена, али да посебно забрињава све већи број у поодмаклој животној доби, између 50 и 65 година, са комплексним здравственим, психолошким и психијатријским проблемима.

- Прошле године смо почели да размишљамо о изради пројекта за проширење капацитета женског одјељења. Морамо бити спремни и за неке трендове који можда, у овом тренутку, не изгледају логични - наглашава Црњак.

Он каже да је, према статистици, око половине жена које издржавају затворску казну осуђено због убиства, а остале због кривичних дјела у области саобраћаја, трговине дрогом, утаје пореза или других у области привредног криминала.

Према његовим ријечима, третман свих осталих затвореница је сличан, а оне имају специфичне захтјеве и потребе, посебно у вези са здравственим третманом.

Због тога је прије неколико година изграђено савремено одјељење женског затвора, што је Европска комисија оцијенила као значајан корак у извршењу кривичних санкција у БиХ.

Он је казао да је у овој казнено-поправној установи све мање малољетних лица на издржавању затворске казне.

За ресоцијализацију затворених брине 20 запослених свих профила, међу којима су психолози, педагози, социолози, социјални радници, психијатри и адекватна здравствена служба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана