Косци на Грмечу вјерни традицији VIDEO

Милијана Латиновић
Косци на Грмечу вјерни традицији VIDEO

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ - Више од 30 косаца из земље и региона укрстиће косе и нижући откосе у Смољани код Босанског Петровца показати знање и умијеће на 14. манифестацији “Прва коса Грмеча” коју већ годинама, чувајући обичаје прадједова и уз подршку пријатеља организује вишеструки првак у косидби Мирко Кецман.

Некада давно наши прадједови сваки педаљ земље на Грмечу косили су ручно. Иако данас нема куће која нема скоро све потребне машине да обезбиједи храну за стоку, Кецман и његови пријатељи желе отргнути од заборава обичаје када се у косачке мобе одлазило прије него сунце изађе и по читав дан слагали откоси мркоњићком кованицом.

Да у томе успијева, довољно говори то што ова манифестација упркос свему опстаје скоро деценију и по, а с обзиром на то да учествују и косци из земаља у региону, добила је и међународни карактер. Овогодишње такмичење планирано је 9. јула у Смољани.

И док увелико трају припреме за “утакмицу” на домаћем терену, Кецман ниже побједе на такмичењима у региону. Овогодишњу сезону отворио је побједом у Словенији, а протеклог викенда трофеј је кући донио и из Буковца код Новог Сада, гдје се седми пут окитио титулом најбољег.

- Међу двадесетак косаца био сам први. Свака побједа и сваки трофеј су посебна радост, али још више од тог такмичарског духа вриједи свако наше окупљање, дружење и његовање традиције - поручио је Кецман. Нема краја у региону гдје се није чуло за њега, о чему свједоче и сви они који су из свег срца навијали за њега док је у Буковцу низао откосе.

Љубав према завичају и обичајима настоји да пренесе сину Данилу, који му помаже у организацији. Кецман је истакао да манифестацију подржавају општина Босански Петровац, Влада Унско-санског кантона (УСК), Центар за подршку повратницима у УСК, предузеће “Шуме Српске” и мјесна заједница Смољана.

Предсједавајући Скупштине општине Босански Петровац Немања Давидовић рекао је за “Глас” да у времену када полако нестаје све што је традиционално само ријетке манифестације попут “Прве косе Грмеча” чувају успомену на живот наших предака, обичаје и традицију.

- Ова манифестација одржава се 14. годину. У свим другим косидбама се спомиње Грмеч, обичаји и наши крајеви, а “Прва коса Грмеча” се одржава баш ту на Грмечу и по томе је јединствена - истакао је Давидовић. Нагласио је да је захваљујући већини у локалном парламенту од ове године подршка за ову манифестацију обезбијеђена у буџету општине.

- Препознали смо оно што је заиста важно и изборили се да оваква манифестација не зависи више од воље било којег појединца као што је раније био случај - рекао је Давидовић који је и директор Центра за подршку повратницима у УСК, а који је преузео на себе дио терета организације и сву логистичку подршку.

Трофеј

На овогодишњој манифестацији у Смољани одмах након отварања планирано је ревијално кошење, а потом ће снаге одмјерити јуниори, млади косци, ветерани, а предвиђено је и екипно такмичење.

Као и свих претходних година, титулу најбољег и трофеј “Латиновић Станко-Станкела” понијеће само један. По завршетку такмичарског дијела окупљени ће уживати у културно-забавном програму и косачком ручку.

Аутор: Синиша Радошевић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана