Корона гаси музику уживо у Бијељини

Милијана Латиновић
Корона гаси музику уживо у Бијељини

БИЈЕЉИНА - Рекордан број заражених вирусом корона у једној локалној заједници у Српској регистрован је јуче у Бијељини, гдје је на “ковид 19” позитивно чак 39 Сембераца, међу којима је и пет здравствених радника тамошње Хигијенско-епидемиолошке службе, који су предано радећи мјесецима заразу покупили на радном мјесту.

Иако је епидемиолошка слика у Семберији била готово идеална, без иједног зараженог, ситуација у том дијелу Српске нагло се погоршала.

До прије шест дана у Бијељини су била свега 23 заражена, а јуче је тај број достигао 123, међу којима је и 12 здравствених радника из бијељинске Болнице “Свети врачеви”, који су прије неколико дана “покупили” вирус током рекреативне утакмице и дружења у ресторану.

Директор бијељинског Дома здравља Душко Миловановић рекао је за “Глас Српске” да Хигијенско-епидемиолошка служба (ХЕС) интензивно ради на утврђивању контаката заражених и стављању епидемије под контролу.

- Евидентно је да су букнула нека нова жаришта. Ово је кулминација свих дешавања у граду и очекујем да у наредним данима дође ако не до опадања, онда бар до стагнације броја заражених - казао је Миловановић.

Он је нагласио да је било за очекивати да се колеге из ХЕС-а заразе јер су мјесецима непрекидно радили и били у контакту с вирусом.

- Већина њихових контаката је стављена под контролу у складу са препорукама надлежних. Затражили смо помоћ Института за јавно здравство РС јер ако се број заражених колега повећа, не знам како ћемо организовати посао - рекао је Миловановић.

Због погоршане ситуације јуче је у Бијељини засједао и Градски штаб за ванредне ситуације, који је упозорио Бијељинце да се епидемиолошка ситуација у граду компликује.

- Због наглог пораста броја заражених усвојена је наредба да се у угоститељским објектима забрани извођење музике уживо. Осим ове мјере, потврђене су мјере Републичког штаба за ванредне ситуације које ће бити на снази до 20. јула. То значи да је у свим јавним објектима обавезно поштовање мјере физичке дистанце, коришћење заштитне маске у затвореном простору, а рад угоститељских објеката остаће и даље ограничен до 23 часа - истакао је командант Градског штаба за ванредне ситуације Мићо Мићић.

Он је апеловао на грађане, посебно на младе људе, да буду одговорни због својих ближњих који су старије доби или слабијег здравља.

Огроман притисак ових дана трпи и Болница у Зворнику, а први човјек те здравствене установе Иван Поповић каже да су запослени на измаку снага.

- И психички и физички смо преуморни. Константно пристижу пацијенти у респираторну амбуланту из цијеле регије Бирач. Имамо шест пацијената у “ковид” одјељењу, а два пацијента са тежом клиничком сликом морали смо пребацити у Универзитетски клинички центар у Бањалуку. Имамо довољно опреме и људства, али су наши просторни капацитети сада веома мали - рекао је Поповић, апелујући на суграђане да поштују прописане мјере јер је притисак на здравство велики, а крај епидемије се не назире.

Мјеста у “ковид” одјељењу попуњавају се и у приједорској Болници “Др Младен Стојановић”, гдје је хоспитализовано двадесетак пацијената.

- Један пацијент захтијева неинвазивну подршку кисеоником због теже ситуације. Приморани смо да и даље радимо у тимовима, а смјене трају по 24 часа. Напорно је, али морамо сачувати и наше запослене и бити у могућности да пружимо све што је потребно нашим грађанима - казао је директор болнице Мирко Совиљ.

Према подацима Института за јавно здравство РС, за 24 часа вирус корона је потврђен код 83 особе у Српској, а осим 39 заражених из Бијељине, по 13 је из Бањалуке и Зворника, шест из Вишеграда, по три из Котор Вароша и Козарске Дубице, двије из Власенице и по једна из Челинца, Лакташа, Прњавора и Сребренице.

Жртве

Из Института за јавно здравство РС јуче је саопштено да су од посљедица вируса корона за 24 часа преминуле три особе. Ријеч је о мушкарцу средње животне доби из Приједора и жени и мушкарцу старије животне доби из Власенице и Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана