Концесијом до аутопута Бањалука - Приједор

Свјетлана Ђуричић
Концесијом до аутопута Бањалука - Приједор

Бањалука - Влада Републике Српске у септембру би требало да потпише коначни концесиони уговор са кинеском компанијом из Шандонга о изградњи аутопута Бањалука - Приједор, вриједног око 297 милиона евра.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић рекао је јуче у Бањалуци да ће тај пројекат бити прва фаза аутопута, који ће водити до Новог Града, као и да ће услиједити изградња брзог пута према Козарској Дубици. Концесија ће бити додијељена на период од 30 година, а новац за изградњу аутопута обезбиједиће кинеска компанија.

- Обавеза РС биће експропријација земљишта на предвиђеној траси, а отвара се могућност да се аутопут, у првој фази дужине 42 километра, настави ка Новом Граду, као и да буде изграђен брзи пут у правцу Козарске Дубице - нагласио је Трнинић.

Он је рекао да су на самиту 16+1 протеклог викенда у Софији, на приједлог кинеске стране, потписана два споразума. Ријеч је о протоколу о окончању преговарачког поступка у вези с изградњом аутопута Бањалука - Приједор са компанијом “Чајна Шандонг интернешенел енд техникал кооперејшн”, те протоколу о сарадњи у вези са пројектом изградње аутопутева Добој - Вукосавље, који се односи на дионицу коридора 5Ц кроз РС, те Добој - Брчко.

Потписивањем протокола стране потписнице потврдиле су да ће договорени нацрт концесионог уговора бити предмет даљих сагласности Комисије за концесије РС, Владе РС и Кине, као и предмет мишљења Правобранилаштва РС.

Директор “Аутопутева РС” Душан Топић рекао је да је задовољан преговорима о концесионом уговору као новом виду финансирања и изградње аутопутева у Српској.

- Предвиђено је да градња аутопута траје пет година, од чега би двије године било потребно за припрему пројектне документације и обезбјеђивање новца. Након тога, за саму изградњу потребне су три године - рекао је Топић.

Појаснио је да ће након тога почети концесиони период од 30 година, у којем би на основу наплаћене путарине било отплаћено улагање кинеског партнера у изградњу аутопута.

- Ово је уговор по принципу гаранције броја возила, тако да је наша обавеза да одредимо суму која се дефинише овим уговором, која ће се враћати на годишњем нивоу. Првих пет-шест година број возила неће бити довољан да се измире обавезе и наша је дужност да у том првом периоду обезбиједимо сервисирање обавеза по основу уговора. Сматрамо да то неће бити проблем, поготово што би те обавезе доспјеле на наплату након изградње аутопута - појаснио је Топић.

Додао је да су процјене да би годишња обавеза РС годишње износила око 30 милиона евра, с тим што би наплата путарине у почетку покривала половину тог износа.

Раније је Влада РС усвојила одлуку о утврђивању услова за додјелу концесије за изградњу аутопута Бањалука - Приједор, након чега је ресорно министарство почело преговоре за додјелу концесије за овај пројекат кинеској компанији.

Опструкција са нивоа БиХ

Неђо Трнинић је рекао да су на самит 16+1 у Софију отишли на позив кинеске амбасаде у БиХ како би потписали споразуме, али да је делегација БиХ, у којој су били предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић и министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић, била против уношења тих споразума у званични протокол.

Он је рекао и да их је Звиздић условио напуштањем самита уколико пројекти из РС буду увршћени у званични протокол. Трнинић је додао да је на Комисији за спољне послове Представничког дома Парламента БиХ било блокирано 180 милиона евра за РС за четири важна пројекта.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана