Концесијом до аутопута Бањалука - Приједор

Свјетлана Ђуричић
Концесијом до аутопута Бањалука - Приједор

Бањалука - Влада Републике Српске у септембру би требало да потпише коначни концесиони уговор са кинеском компанијом из Шандонга о изградњи аутопута Бањалука - Приједор, вриједног око 297 милиона евра.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић рекао је јуче у Бањалуци да ће тај пројекат бити прва фаза аутопута, који ће водити до Новог Града, као и да ће услиједити изградња брзог пута према Козарској Дубици. Концесија ће бити додијељена на период од 30 година, а новац за изградњу аутопута обезбиједиће кинеска компанија.

- Обавеза РС биће експропријација земљишта на предвиђеној траси, а отвара се могућност да се аутопут, у првој фази дужине 42 километра, настави ка Новом Граду, као и да буде изграђен брзи пут у правцу Козарске Дубице - нагласио је Трнинић.

Он је рекао да су на самиту 16+1 протеклог викенда у Софији, на приједлог кинеске стране, потписана два споразума. Ријеч је о протоколу о окончању преговарачког поступка у вези с изградњом аутопута Бањалука - Приједор са компанијом “Чајна Шандонг интернешенел енд техникал кооперејшн”, те протоколу о сарадњи у вези са пројектом изградње аутопутева Добој - Вукосавље, који се односи на дионицу коридора 5Ц кроз РС, те Добој - Брчко.

Потписивањем протокола стране потписнице потврдиле су да ће договорени нацрт концесионог уговора бити предмет даљих сагласности Комисије за концесије РС, Владе РС и Кине, као и предмет мишљења Правобранилаштва РС.

Директор “Аутопутева РС” Душан Топић рекао је да је задовољан преговорима о концесионом уговору као новом виду финансирања и изградње аутопутева у Српској.

- Предвиђено је да градња аутопута траје пет година, од чега би двије године било потребно за припрему пројектне документације и обезбјеђивање новца. Након тога, за саму изградњу потребне су три године - рекао је Топић.

Појаснио је да ће након тога почети концесиони период од 30 година, у којем би на основу наплаћене путарине било отплаћено улагање кинеског партнера у изградњу аутопута.

- Ово је уговор по принципу гаранције броја возила, тако да је наша обавеза да одредимо суму која се дефинише овим уговором, која ће се враћати на годишњем нивоу. Првих пет-шест година број возила неће бити довољан да се измире обавезе и наша је дужност да у том првом периоду обезбиједимо сервисирање обавеза по основу уговора. Сматрамо да то неће бити проблем, поготово што би те обавезе доспјеле на наплату након изградње аутопута - појаснио је Топић.

Додао је да су процјене да би годишња обавеза РС годишње износила око 30 милиона евра, с тим што би наплата путарине у почетку покривала половину тог износа.

Раније је Влада РС усвојила одлуку о утврђивању услова за додјелу концесије за изградњу аутопута Бањалука - Приједор, након чега је ресорно министарство почело преговоре за додјелу концесије за овај пројекат кинеској компанији.

Опструкција са нивоа БиХ

Неђо Трнинић је рекао да су на самит 16+1 у Софију отишли на позив кинеске амбасаде у БиХ како би потписали споразуме, али да је делегација БиХ, у којој су били предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић и министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић, била против уношења тих споразума у званични протокол.

Он је рекао и да их је Звиздић условио напуштањем самита уколико пројекти из РС буду увршћени у званични протокол. Трнинић је додао да је на Комисији за спољне послове Представничког дома Парламента БиХ било блокирано 180 милиона евра за РС за четири важна пројекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана