Концерт културно-умјетничких друштава из Источног Сарајева и Ниша

Срна
Концерт културно-умјетничких друштава из Источног Сарајева и Ниша

ИСТОЧНА ИЛИЏА - У оквиру пројекта Општинске борачке организације “Илиџански борац” и Удружења пензионисаних припадника Војске и војних ветерана Србије, на шеталишту “Др Миодраг Лазић” вечерас је одржан концерт културно-умјетничких друштава /КУД/ из Источне Илиџе и Ниша ради упознавања и зближавања дјеце из Србије и Републике Српске.

Публици у Источној Илиџи су се представила културно-умјетничка друштва “Абрашевић” из Ниша, “Бошко Вујадин” и “Братство” из Источне Илиџе, Етно-група “Црвен цвијет”, гуслар Ђорђе Николић, а вече је стиховима додатно увеличао књижевник Саша Николић.

Бојан Игњатовић из КУД-а “Абрашевић” из Ниша изразио је задовољство што се први пут представљају публици у Источном Сарајеву.

“Прелијепо су нас примили, а представили смо наше игре - први сплет из нишког краја, влашке игре и игре из Владичиног Хана”, рекао је Игњатовић.

Он је додао да ће вечерашњи концерт представља почетак сарадње са школама и КУД-овима у Источном Сарајеву, што је и поента пројекта “Нека се херојства наших очева никада не забораве”.

Предсједник КУД-а “Братство” Биљана Ристић изразила је задовољство што су успоставили сарадњу са КУД “Абрашевић” из Ниша и додала да култура нема граница и да се традиција српског народа мора ширити.

Она је рекла да су се чланови овог друштва прије само неколико часова вратили са Међународног фестивала културно-умјетничких друштава Охрид, на којем су учествовала 22 КУД-а.

“Увијек истичем да смо ми у Источном Сарајеву јако добри домаћини и сваки пут кад отпочнемо сарадњу, пријатељи нам се желе вратити и учествовати на заједничким манифестацијама”, додала је она.

Предсједник Општинске борачке организације “Илиџански борац” Горан Шеховац и предсједник Скупштине Удружења пензионисаних припадника Војске и војних ветерана Србије Светомир Ускоковић, који су и организатори вечерашњег концерта, указали су да је са данашњим даном започела и манифестација “4. август - Да се не заборави” којом се обиљежава одбрана Војковића, Грлице и Крупца у протеклом рату.

“Поносан сам што су нам дошла наша браћа из Србије, дјеца из Ниша. Гости су обишли и споменик у кругу Основне школе жСвети Саваж посвећен убијеној дјеци током протеклог рата. Били су и у нашој капели у Војковићима. Циљ нам је да се та дјеца из Србије споје са нашом овдје и да обиђу стратиша и да им обезбиједимо историјске часове да не слушају како смо некакви злочинци него да знају да смо бранили своје”, рекао је Шеховац.

Ускоковић је изразио задовољство што је у склопу пројекта “Нека се херојства наших очева никада не забораве” организован концерт са КУД-ом “Абрашевић” из Ниша и захвалио “Илиџанском борцу” и властима у општини Источна Илиџа и Граду Источно Сарајево на топлом пријему.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић изразио је задовољство сарадњом коју су успоставили Општинска борачка организација “Илиџански борац” и Удружење ветерана из Ниша, које је резултирало вечерашњим заједнички концертом КУД-а “Абрашевић” са друштвима из Источне Илиџе.

“Већ 8. августа ће делегација општине Истична Илиџа бити у Нишу као гости општине Пантелеј и Удружења ветерана, тако да ћемо наставити сарадњу, а додатна симболика вечерашњег концерата јесте што се одржава на шеталишту жДр Миодраг Лазићж, човјека који је дао велики допринос за опстанак српске Илиџе и својим ангажманом спасио многе животе”, додао је начелник Божовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана