Комшије спасиле љековити бисер Српске

Љиљана Алексић
Комшије спасиле љековити бисер Српске

БИЈЕЉИНА - Туристи из Србије успјели су да ублаже штету у Бањи “Дворови” код Бијељине, којој је пандемија вируса корона помутила планове, па умјесто да се тражи кревет више, биљеже знатно мањи број гостију у односу на претходну годину.

Једном од најважнијих туристичких ресурса Семберије наруку није ишло ни лоше вријеме у првом дијелу сезоне, због чега је било знатно мање посјетилаца базена који раде у оквиру бањског комплекса.

Према ријечима директора ове јавне установе Милорада Зекића, разне непогоде су утицале на то да сезона буде изузетно лоша у односу на претходне.

- Овогодишња ситуација негативно је утицала на рад базена, почевши од страховања људи због вируса корона, па све до временских непогода које су такође биле саставни дио проблема. Базени су са радом требали да почну 1. јуна, али је отварање помјерено до половине тог мјесеца, када су предузете све мјере заштите - истакао је Зекић.

Иако се очекивало да због епидемиолошке ситуације становници Бијељине неће путовати на друге дестинације и да ће користити домаће потенцијале, Зекић истиче да се показало супротно. Према његовим ријечима, на бањским базенима је ове године била 31.000 посјетилаца, док их је лани било 72.000.

- Очекивао сам да ћемо имати више посјетилаца, али је изгледа страх због короне ипак превладао. Међутим, имали смо значајан број гостију из градова као што су Шид, Сремска Митровица, Рума, Шабац, Лозница, па чак и из Новог Сада и Београда. Једина позитивна страна ове сезоне је већи број посјета туриста из других земаља - казао је Зекић.

Он је додао да Бања “Дворови” располаже са пет отворених базена, а комплекс покрива око 17.000 квадратних метара, од чега је “под водом” око 2.000 квадрата.

- Олимпијски базен постоји већ 52 године. Вода је хлорисана у складу са препорукама, а базени су напуњени термоминералном водом - рекао је Зекић.

Према његовим ријечима, планови за ову годину су били амбициозни.

- Стартовали смо на почетку године веома добро и онда смо од 15. марта морали да прекинемо са радом. Нисмо били у функцији два мјесеца. Са бањским лијечењем почели смо 18. маја у складу са препорукама Института за јавно здравство Српске. Уз мјере дезинфекције морали смо да водимо рачуна о томе да у собама буде по један пацијент, изузев ако није ријеч о гостима из исте породице - навео је Зекић.

Да у овај љековити бисер Српске треба улагати сматрају и у Градској управи Бијељине, која је у више наврата помагала рад Бање “Дворови”. Градоначелник Мићо Мићић изјавио је да је град свјестан важности ове бање у привредном смислу.

- Из локалног буџета, у оквиру подршке привредницима за санацију посљедица изазваних вирусом корона, за Бању “Дворови” издвојено је 240.000 КМ помоћи, а у прошлој години у ову установу град је уложио милион марака - рекао је Мићић.

Додао је и да су грађевински радови на затвореном базену у завршној фази и да би до почетка зиме требало да буде пуштен у функцију.

- Ова бања има перспективу. Хотел “Свети Стефан” треба завршити јер је 100 лежаја мало да би она добро функционисала. Око 400 кревета би било довољно да бања буде рентабилна - казао је Мићић.

 Ваучери

Милорад Зекић је казао да су туристички ваучери које је обезбиједила Влада РС допринијели раду бање.

- У јулу смо имали 55 корисника ваучера, у августу око 150, а туристи долазе и сада у септембру. Имали смо више посјетилаца из Крајине, односно Бањалуке, Приједора, Козарске Дубице, као и Шамца, Угљевика, Лопара, али и са подручја Херцеговине. Њих смо упознали са благодетима бање, како би нам долазили и догодине - истакао је Зекић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана