Коло српских сестара из Приједора: Поткозарски переци неизоставни на васкршњој трпези

С. Та.
Коло српских сестара из Приједора: Поткозарски переци неизоставни на васкршњој трпези

Приједор - Чланице Кола српских сестара из Приједора почеле су припрему васкршњих перетака, који су украс готово сваке поткозарске трпезе за овај највећи хришћански празник.

Даринка Аврамов из тог удружења истакла је да двадесетак чланица у четири пећи намјерава да до Великог петка припреми око 5.500 перетака, од којих ће око 3.000 продати грађанима Приједора по цијени од марку.

- То је аутохтони обичај Поткозарја и наши переци су веома тражени и чувени по квалитету, јер их припремамо од домаћих јаја и са стрпљењем, а по рецептури провјерених домаћица - казала је Аврамова. И ове године највећу подршку имају од града, јер су препознали квалитет њиховог рада.

- Учествоваћемо и у васкршњем програму, који припрема Удружење за његовање традиције и обичаја народа Поткозарја, јер ту смо да учествујемо у вези са свим оним што се тиче традиције нашег града - рекла је Аврамова.

Она је додала да је израда ове посластице у облику трнове круне, ма колико дјеловало једноставно, дуготрајан процес, за чију је припрему потребно пуно пажње, љубави и кулинарског искуства.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана