Кобиље млијеко из Семберије тражено и преко границе

Љиљана Алексић
Кобиље млијеко из Семберије тражено и преко границе

БИЈЕЉИНА - На имању Симића у Великој Обарској код Бијељине, селу домаћина и пољопривредних произвођача познатих по узгоју купуса и паприка, производи се кобиље млијеко, које је данас све траженије, с обзиром на пандемију и његова љековита својства по којем је чувено.

Борко Симић прича да на ергели коња тренутно имају двије кобиле, три ждријепца и двоје ждребади, додајући да је у плану проширење фарме.

Ослушкујући потребе тржишта Борко, који је љубав према овим племенитим животињама наслиједио од оца, дошао је на идеју да са своје фарме продаје све траженије кобиље млијеко.

- Људи су се јављали и распитивали да ли имамо кобиље млијеко за продају. Тако је све почело. Можда неки и не знају, али ово млијеко је јако здраво и често се користи као лијек, најчешће за плућне болести. Најсличније је мајчином млијеку - каже Борко.

Посљедњих година код нас је ова врста млијека све популарнија, а пандемија вируса корона додатно је повећала потражњу.

- Јављају се људи са свих страна. Испоручујемо на адресе купца путем брзе поште широм БиХ, а све више иде и за иностранство. Потражња је велика, посебно због тренутне ситуације и вируса корона, који напада плућа, а ово млијеко је добро за плућне болести - каже Борко и додаје да се најбољи резултати постижу након неколико мјесеци употребе.

Редовна конзумација кобиљег млијека помаже у одржавању виталности, јачању имунитета, а благотворно дјелује на здравље и љепоту коже те побољшава квалитет живота код многих здравствених обољења.

- Производња кобиљег млијека је захтјеван процес и количине млијека које даје кобила знатно су мање у односу на кравље. Дневна мужа даје око два литра или мање, у зависности од врсте кобиле и сисања ждријебета. Муземо помало свакодневно до неких седам мјесеци отприлике - каже Борко.

За људску употребу препоручује се од један до два децилитра дневно.

- Млијеко пакујемо и складиштимо у амбалажу те иде у замрзивач. Конзумира се одмах када се извади из замрзивача и нема потреба за прокувавањем. Може се пити ујутро и увече по један децилитар. Ово млијеко је слаткастог укуса - каже Борко.

Једино што му не иде у прилог је цијена, јер се литар кобиљег млијека креће од 15 до 20 евра.

Коњички клуб

Борко Симић је оснивач и предсједник Коњичког клуба “Вранац” који окупља тридесетак заљубљеника у коње и коњички спорт. Осим школе јахања, Симићи изнајмљују и коњске кочије за прославе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана