Књига о патријарху Павлу - аутентично свједочанство о животу светог човјека

Срна
Књига о патријарху Павлу - аутентично свједочанство о животу светог човјека

ПРИЈЕДОР - Књигом “Патријарх Павле - светац којег смо познавали” Србима је у насљеђе остављено аутентично свједочанство живота једног светог човјека, рекао је свештеник Ратко Хрваћанин на вечерашњој промоцији овог дјела у Приједору.

“Мисао таквог човјека треба да наслеђујемо не само у вербалном смислу, него као свјетитеља чији живот треба да нам пружи смисао и оријентир за ово вријеме у којем живимо”, рекао је Хрваћанин.

Он је истакао да је патријарх Павле посвједочио библијску истину да је вјера без дјела мртва.

“Он је живио вјеру и у свему се угледао на Христа и нама православним хришћанима то треба да буде смисао постојања”, рекао је Хрваћанин.

Аутор књиге, публициста и новинар из Новог Сада Ђорђе Рандељ рекао је да многи оправдано мисле да је патријарх Павле највећа фигура ове епохе, тачније тридесет најтрагичнијих година у модерној историји српског народа.

Он је навео да је као новинар имао среће да је 1988. године отишао на Косово и да је патријарха Павла упознао док је био владика рашко-призренске епархије која покрива цијело Косово и да сам њим проведе три године.

“Ово ми је 26. књига и то је најуспелија и најхваљенија књига, а ту књигу је било тако лако направити јер је он био тако једноставан човек. Књигу је могла да направи свака дактилографкиња и свака секретарица само да га је пратила и бележила његове речи и његова дела”, рекао је Рандељ новинарима на промоцији у Позоришту Приједор.

Он је навео да то нису биле празне ријечи, већ његова дјела на терену међу црквама и манастирима и међу остатком напаћеног српског народа на Косову.

“Имао сам малу предност и зато што сам свештеничко дете, знао сам како да се опходим, а завршио сам Богословски факултет у Београду тако да сам покушаво некако да му будем савременик и саговорник”, рекао је Рандељ.

Он је ипак уочио двије наизглед непремостиве препреке у њиховом познанству.

“Он је био тачно 40 година старији од мене, а већа препрека је била моја нека банална свакодневица човека са краја 20. века и његов неки небески ход као да је живео много пре овог времена. Векови су нас разилазили, а опет смо се нашли негде на сред пута”, рекао је Рандељ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана