Кнежевић: Ослобођењем града престали да постоје логори за Србе

Срна
Foto: Срна

ДЕРВЕНТА- Ослобођењем Дервенте на данашњи дан прије 30 година престали су да постоје логори за Србе у овој локалној заједници, али је затварање и мучење настављено на подручју Брода и територији Хрватске, рекао је данас предсједник Удружења ратних заробљеника Дервенте Драго Кнежевић.

Кнежевић је истакао да је Дервента међу првима у Републици Српској по броју логора и логораша, гдје су људи били затворени у приватним кућама, а неки су били ограђени жицом попут оног у Пољарима.

"Три највећа логора за Србе били су сабирни логор Дом ЈНА, војни магацин на Рабићу и школа у Пољарима. Кроз логоре је прошло више од 250 логораша, мада се тачан број не може утврдити, јер је било заробљеника и по приватним кућама", рекао је новинарима Кнежевић, који је по логорима провео два и по мјесеца.

Кнежевић је са још двојицом логораша положио вијенац испред централног спомен-обиљежја за 608 погинулих бораца Војске Републике Српске поводом обиљежавања 4. јула - Дана ослобођења града у Одбрамбено-отаџбинском рату 1992. године.

Кнежевић је прво затворен у бившем Дому ЈНА, након чега је пребачен у војни магацин испод земље на Рабићу, а касније и у другу државу - Хрватску.

"У том магацину није било свјетлости, ту нас је било до 180. У тим просторијама јели смо храну и вршили нужду. Можете замислити какви су ту услови боравка били. Након тога, пребацили су ме у Славонски Брод гдје сам 15 дана био у приватној кући. На размјену сам вођен три пута, и трећи пут сам размијењен и угледао свјетлост дана", испричао је Кнежевић.

Он је додао да су бивши логораши срећни јер су борци Војске Републике Српске прије 30 година ослободили град Дервенту од непријатеља.

Кнежевић је истакао да данас живе у некој новој, бољој, Дервенти, у слободи, да су срећни, мада многи нису процесуирани за злочине и логоре које су правили по Дервенти.

Он је посвједочио да је бивши Дом ЈНА био сабирни центар за Србе, након чега су транспортовани за Рабић, затим у школу у Пољаре, а једно краће вријеме и у силосу у Пољу.

"Срби су били затворени и у камионима. Били су на чекању, јер је непријатељ чекао да се поврати линија и да поново буду доведени у логоре гдје су раније били", свједочи Кнежевић.

У Дервенти је данас полагањем вијенаца и служењем парастоса погинулим српским борцима обиљежен 4. јул - Дан ослобођења града у одбрамбено-отаџбинском рату 1992. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана