Кликом до робе, али и преваре

Данијела Бајић
Кликом до робе, али и преваре

БАЊАЛУКА - Онлајн продаја фалсификоване робе познатих брендова, између осталог телефона, козметике и одјеће, цвјета током пандемије, па је у протеклом периоду на хиљаде интернет страница са “лажњацима” погашено широм Европе, међу којима су и неке у БиХ.

 

У овој, 11. по реду акцији коју су изводили Европол, Евроџаст, Интерпол и Национални центар за контролу интелектуалне својине под називом ИОС, затворено је 21.910 онлајн продавница, које су нудиле непостојеће или фалсификоване производе. Акција је изведена у 26 земаља, од чега је 15 у Европској унији и три у региону, односно у Албанији, БиХ и Србији.

Заплијењени су различити производи, од фалсификованих фармацеутских производа, преко пиратских филмова или софтвера, до илегалног преноса ТВ сигнала и музике, вриједни више од 2,5 милиона евра.

Онлајн куповина у БиХ посебно је дошла до изражаја за вријеме пандемије вируса корона, јер је то за многе био једини начин да дођу до одређене робе, а да при томе не ризикују да у некој радњи “покупе” заразу.

Према ријечима представника потрошача, становници БиХ у највећој мјери путем интернета купују спортску одјећу, обућу и парфеме.

Извршна директорица Удружења за заштиту потрошача ДОН из Приједора Муриса Марић истакла је за “Глас Српске” да купци на интернету једним кликом могу доћи до робе коју желе, али исто тако често бивају и преварени. Да би избјегли превару, потребно је, каже, да провјере да ли су продавци од којих купују регистровани, јер једино на тај начин могу да заштите своја права.

- Робу путем интернета у БиХ углавном купује омладина. Међутим, највећи проблем и младих и старих је то што многи од њих не препознају фалсификовану робу, које не мањка ни у класичним радњама и бутицима у БиХ - рекла је Марићева.

Радње су, појаснила је Марићева, преплављене фалсификованом робом коју трговци продају као оригиналну уз високе цијене.

- Трговци очас посла убиједе купце да је то оригинална роба, а чији квалитет ни близу не прати цијену - казала је Марићева.

Додала је да друштвене мреже “Фејсбук” и “Инстаграм” представљају нови вид куповине који је све чешћи и који ће сигурно у наредним годинама у свијету имати примат у односу на класичну трговину.

Бањалучанка Милана Ј. каже да одјећу купује најчешће путем интернета, те да је до сада неколико пута насјела на превару.

- Одјећу углавном купујем са провјерених сајтова, међутим, у неколико наврата сам купила неке ситнице са мање познатих страница и добила сам “мачка у врећи” - рекла је Милана и додала да током пандемије робу искључиво купује путем интернета.

Према њеним ријечима, једна од предности куповине путем интернета јесте то што је у року од 14 дана робу могуће вратити без икаквог образложења, док то није случај у многим продавницама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана