Католик, муслиман и православац донирали сатове за Саборни храм Свете тројице у Мостару

Анадолија
Католик, муслиман и православац донирали сатове за Саборни храм Свете тројице у Мостару

МОСТАР - Обнова Саборног храма Свете тројице, једног од симбола града Мостара, започета прије десет година, ушла је у посљедњу фазу.

Крају се приводе радови на фасади, звоник скоро да је постављен, а очекује се скоро постављање крста на торњу. Недавно су постављена три сата – донација тројице Мостараца, који су имали само један услов – да у јавност не процуре њихова имена.

Један сат донирао је православни хришћанин, други римокатолички кршћанин, а трећи припадник исламске вјероисповијести.

- Црква се обнавља на начин да буде иста као прије рушења, па ће тако и у будућности имати три сата на торњу – на сјеверној, јужној и западној страни. Одлучено је да буду истих димензија као у прошлости, а мала промјена је то што ће, за разлику од ранијих, нови сатови имати арапске, старословенске и римске знаменке - каже парох мостарски Душко Којић. Додаје да је иницијативае потекла од једног од тројице добротвора.

- Ријеч је о донатору православцу, који је замолио пријатеље – једног католика и једног муслимана да донирају по један сат. Они желе остати анонимни, и то је још боља и љепша порука, јер је јасно да дјела нису учињена због маркетинга, већ искрено и од срца. Била су то дјела љубави, и то изнова потврђује оно што стално говоримо – да су ово град и земља у којој сви можемо лијепо живјети, ако живимо у миру, искрено и у љубави - рекао је парох Којић.

Прије годину, симболичну донацију за обнову храма владики Димитрију уручили су и представници Исламске заједнице у Мостару предвођени муфтијом Салемом еф.ендијом Дедовићем.

Занимљиво је да је прије 160 година, у вријеме када је црква грађена, један од донатора био султан Абдулазиз, који је за њену градњу издвојио стотину хиљада гроша.

Новинар и публициста Шемсудин Златко Сердаревић непомиње да је имање на којем се црква налази за ову намјену уступио Омер-паша Латас. Вијест о тројици донатора у новом времену посебно га је, како је казао, обрадовала и учинила поносним.

- И када се градила Саборна црква од 1863. до 1873, било је сличних примјера. Ово је лијеп примјер од људи који осјећају да је то заједничко добро – нагласио је Сердаревић.

Саборни храм Свете тројице, смјештен у насељу Бјелушине, један је од националних споменика БиХ и како се налази у ужој језгри Мостара смјештен је у Унесковој заштићеној зони. Храм је запаљен и миниран у јуну 1992. године, а његова обнова почела је 2010. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана