Кастел крије археолошко благо

Илијана Божић
Кастел крије археолошко благо

БАЊАЛУКА - Бањалучка тврђава Кастел важи за неистражен археолошки локалитет, чије зидине љубоморно чувају историјско благо, а то потврђују и скелетни остаци, те керамика из средњег вијека, лула из турског периода, као и рецентни материјал из 18. и 19. вијека, који су пронађени протеклих дана.

Ова археолошка открића пронађена су током чишћења локалитета Двориште два у оквиру пројекта "Школа археологије-Кастел 2019", која је покренута с намјером да се студенти филозофских факултета из Бањалуке и Пала упознају са основним принципима рада археолошких истраживања.

Професор археологије на паљанском факултету Славиша Перић истакао је за "Глас Српске" да се мало градова може похвалити да у центру посједују налазиште на којем су видљиви трагови с краја старијег каменог и бакарног доба.

- Овај локалитет је истраживан седамдесетих и осамдесетих година прошлог вијека, али је доста тога остало недоречено и без одговарајуће документације. Геофизичким снимањима терена које смо обавили почетком године показало се да још има доста објеката унутар Кастела које треба истраживати - рекао је Перић, који је и виши стручни сарадник Арехолошког института из Београда.

Додао је да је неопходно да буде направљена озбиљна стратегија за презентацију археолошких објеката да би Кастел добио специфичан вид туристичке понуде.

- Тренутно испитујемо слој гдје је измијешан археолошки и рецентни материјал, на шта је утицао турски и аустроугарски период, као и постављање војних објеката послије Другог свјетског рата. Интересантно је да смо пронашли два скелета која, за чудо, нису регистрована приликом претходних ископавања - рекао је Перић. 

Он је истакао да је неприхватљиво то што археологија ни у једној институцији у РС нема научну димензију.

- Не смијемо дозволити да нам долазе стране екипе и да без посебних дозвола врше археолошка истраживања на нашим просторима и узимају вриједне узорке - рекао је Перић и додао да би било добро да Академија наука и умјетности РС формира институт који би се бавио питањима из археологије.

Виши асистент на предметима археологија и музеологија на Одсјеку за историју Филозофског факултета у Бањалуци Ивана Панџић нагласила је да су се пронађени скелети налазили у каменој гробници, а према њиховим сазнањима требало би да потичу из средњег вијека. 

- Један откривени скелет састоји се од кичменог стуба и бутне кости, а на другом смо пронашли дио кичменог стуба и дио ноге. Потребно је да се очисте, скицирају, фотографишу, те да послије тога почне њихово вађење и слање на анализу коју раде антрополози - рекла је Панџићева, која је и кустос Музеја РС. 

Она је истакла да ће, уколико буду обезбијеђена средства, бити послати на датовање Ц1 апсолутним методима који се ради у иностранству. 

- Пронађена је и апсида грађевине, позициониране према југу, за коју се претпоставља да је била дио цркве, али то још није потврђено. Значај Кастела је велики, јер је ријеч о вишеслојном локалитету који свједочи о периодима живота од праисторије до данас - рекла је Панџићева и додала да је главни циљ да се што више истражи и презентује на савремени начин постављањем расвјете и табли са натписима.

Студент прве године студијског програма Историја и археологија Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Богдан Лазић казао је да је ова радионица веома корисна.

- Помоћи ће нам да стекнемо практично знање, а и упознали смо се са студентима из Бањалуке, као и знаменитостима града - рекао је он.

 

Околна налазишта

Славиша Перић је истакао да у околини Бањалуке постоји мноштво локалитета која су подложна за археолошка истраживања.

- У Клашницама постоје палеолитска налазишта, а околина Градишке заслужује изузетну пажњу, јер се ради о вишеслојном налазишту са веома добро очуваним остацима сојеничког насеља. Не треба изоставити средњовјековни град у Подградцима код Шипова - рекао је Перић и додао да је неопходно основати службу заштите да би било спријечено пропадање вриједног културно-историјског насљеђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана