Карлица: Још се трага за 83 особе

Срна
Карлица: Још се трага за 83 особе

Приједор - Дан погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске обиљежен је у Приједору на чијем подручју се трага за 83 људи, од којих су 43 српска војника.

Предсједник градске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Здравка Карлица истакла је како већ четири-пет година нема ексхумације да би породице пронашле мир, а посмртни остаци они који су страдали били достојно сахрањени.

Она је апеловала да сви који знају гдје се налазе посмртни остаци било које нестале особе да бар анонимно упуте дојаву или овој организацији или Републичком центру за истраживање ратних злочина.

Карлица је навела да је процес тражења несталих утихнуо када је тај посао пренесен на ниво БиХ, посебно када је ријеч о српски жртвама.

“На подручју регије Приједор још се трага за 83 лица, од тога 43 војника, а остало цивили. Од прошле године више нико и не долази да пита хоће ли бити проналаска. Чињеница је да многи од њих никада неће бити ни пронађени ни идентификовани”, рекла је Карлица вечерас новинарима.

Помен погинулим и несталим борцима служен је вечерас у Цркви Свете Тројице у Приједору, а присустовала му је и Ранка Леканић, која је 18 година чекала да буду пронађени посмртни остаци њеног супруга Илије који је погинуо у Хрватској 1995. године.

Она је испричала да је послије толико година добила “само кутијицу гдје је било мало костију”, али да јој је било много лакше када их је сахранила.

“Скинула сам терет који сам носила 18 година”, рекла је Леканићева.

Замјеник градоначелника Приједора Александра Миљуш рекла је да је ово прилика да се сјете оних који су погинули и нестали, да им се да помен, али и укаже да се на овим просторима желе суживот и мир.

Након помена, испред централног спомен-обиљежја борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату “За крст часни” у Приједору положени су вијенци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана