Кањон ријеке Цврцке, који је промовисао и Леонардо Дикаприо, вјероватно постаје споменик природе

Срна
Кањон ријеке Цврцке,
Foto: Срна | Кањон ријеке Цврцке,

БАЊАЛУКА- Нетакнута природа на подручју кањона ријеке Цврцке у општини Кнежево заслужује адекватну заштиту, а према иницијативи локалног Планинарског друштва "Виленска врела" веома је извјесно да ће подручје од око 560 хектара постати још један од споменика природе у Републици Српској.

Секретар овог друштва Дијана Милисавић рекла је Срни да је кањон ријеке Цврцке јединствен јер садржи бројне вирове, водопаде, каскаде, а посјетиоце фасцинирају и четири пећине - Капница, Вилена, Мишарица и Керезова.

За једну пећину се чак сматра да из ње потиче љековита вода која је помогла многима који су имали проблема са мигренама.

Да ово подручје обилује природним љепотама прије три године је промовисао и холивудски глумац Леонардо Дикаприо, активиста за очување природних љепота, који је на друштвеној мрежи "Инстаграм" објавио фотографију Опаког вира, једног у низу у кањону ријеке Цврцке, који модрозеленом бојом представља прави природни драгуљ.

-Бројним активностима које су се односиле на уређење и чишћење стазе дуж кањона добили смо мапирану стазу у дужини од 14 километара. Ријеч је о кружној стази, а за обилазак овог подручја је неопходно од шест до десет часова - рекла је Милисавићева.

Она је додала да су постављене планинарске ознаке, смјернице и путокази, као и табле са информацијама о сваком објекту природе који се налази дуж стазе.

-На подручју кањона настањено је неколико специфичних врста птица, неуобичајених за ово подручје, а мјешатни наводе да су видјели и пар орлова - навела је Милисавићева.

Она је нагласила да је иницијатива за заштиту овог подручја покренута прошле године, чиме су спријечили и  евентуалне намјере да буде уништено неадекватним дјеловањем људског фактора.

-Приликом покретања иницијативе имали смо информације да су неки инвеститори заинтересовани за иградњу мини хидроцентрала, а поучени тиме да је кањон ријеке Угар због тога скоро девастиран, затражили смо заштиту кањона ријеке Цврцке - истакла је Милисавићева.

Студију заштите кањона ријеке Цврцке ради Републички завод за за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, а очекују да комплетна процедура у вези са заштитом буде завршена у наредних два мјесеца.

Начелник Одјељења за природно насљеђе у овом заводу Драган Ковачевић рекао је да основи разлог због којег кањон ријеке Цврцке желе да ставе под заштиту јесте геоморфолошка вриједност тог подручја.

-Обавили смо неопходна истраживања, утврдили приједлог обухвата који ће бити предмет заштите, на основу валоризованих вриједности утврдили категорију заштите и вјероватно ће то бити споменик природе - рекао је Ковачевић.

Нагласио је да су идентификовали све геоморфолошке, биодиверзитетске и пејзажне вриједности, као и да су рађена детаљна истраживања у вези са птицама које су настањене на том подручју.

Ковачевић је навео да су до сада у Републици Српској заштићена 34 подручја - два строга резервата природе, три национална парка, 17 споменика природе, три заштићена станишта, шест паркова природе и три подручја за управљање ресурсима.

Цврцка је планинска ријека која извире на сјевероисточним падинама Чемернице, на подручју општине Кнежево, а улива се у ријеку Врбању, недалеко од Котор Вароша.

Еко-акцијама планинари настоје да унаприједе заштиту биодиверзитета кањона ријеке Цврцке, те је недавно на платоу Виленска врела постављена прва зелена учионица, односно постављене су клупе и столови, као и инфо-панели са информацијама о кањону и еко-поруке попут "Будите еко, јер Марс нам је далеко", "Лијечник лијечи, природа оздрављује"...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана