Добој: Кампања "Оружје не штити, оружје убија"

Срна
Foto: Срна

ДОБОЈ- Помоћник командира Полицијске станице Добој један Александар Вуковић данас је ученицима добојске Гимназије "Јован Дучић" одржао предавање о опасностима које могу настати нестручном употребом ватреног оружја или минско-експлозивних средстава у оквиру кампање "Оружје не штити, оружје убија", који реализују МУП Републике Српске и УНДП.

Вуковић је указао да је на подручју Полицијске управе Добој, у Дервенти прошле године евидентиран један случај у којем је десетогодишњи дјечак смртно страдао, играјући се минско-експлозивним средствима.

Према његовим ријечима, током предавања се акценат ставља на опасности од илегалног посједовања наоружања, његове употребе на јавним мјестима, те о поступању када се такво наоружање и пронађе.

Вуковић каже да млади најлакше долазе до ватреног оружја током свечаности као што су свадбе или крштења, при чему лако може доћи до трагичног исхода.

Он је апеловао на грађане да свако сазнање о посједовању или употреби илегалног наоружања пријаве надлежној полицијској станици и да га не дирају.

Директор Гимназије Свјетлана Телебак похвалила је иницијативу за организовање таквог предавања и навела да у протеклих 12 година није било инцидената повређивања оружјем ученика у школи или у кругу њихове породице.

Ученици трећих разреда кажу да су били у прилици да се упознају са оружјем, између осталог и на Данима отворених врата, те другим манифестацијама које организује МУП Републике Српске.

Вељко Марковић каже да оружје данас не представља нешто трауматично за младе људе због претјеране заступљености у медијима.

Бењамин Ковачевић каже да ватрено оружје код њега не изазива страх јер генерално код дјечака изазива радозналост.

Сумеа Мемагић рекла је да је прича око оружја не занима данас, као у претходном периоду док се играла са дјечацима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана