Југовић: Предузети мјере за повећање пријема дјеце у вртић на подручју Пала

Срна
Foto: Архива

Начелник општине Пале Бошко Југовић најавио је данас да ће општинска управа приоритетно предузети мјере да се покушају створити услови за повећање пријема дјеце у овдашњој предшколској Јавној установи "Бубамара", али и у два приватна обданишта на подручју те локалне заједнице.

"Настојаћемо да повећамо пријемни капацитет вртића, имајући у виду чињеницу да постоје значајне потребе за тим", рекао је Југовић. Југовић је најавио да ће од данас кренути у убрзане активности којима ће успјети да у значајној мјери, а у складу са законским критеријумима, омогуће пријем додатног броја малишана у предшколске установе.

Начелник Пала је рекао да ће се састати и са директорима јавне и приватних предшколских установа, да би се уз подршку општине у највећој могућој мјери покушао повећати додатни пријем малишана. Према његовим ријечима, иако је прошле године отворен нови објекат и проширен капацитет вртића "Бубамара" за додатних 120 мјеста, локална заједница је суочена са потешкоћама да максимално одговоре потребама, односно интересовању родитеља који желе своју дјецу да упишу у предшколску установу.

Он је напоменуо да је општина Пале ангажована у сваком облику, па и по основу суфинансирања којим се покривају тржишна поскупљења боравка дјеце у вртићима. "Поносни смо на чињеницу да смо средина у којој има дјеце, као што смо поносни и на то што из године у годину унапређујемо пронаталитетну политику и повећавамо буџетска издвајања по том основу", рекао је Југовић.

Он је истакао да је евидентно да ће већ наредне године морати да планирају и додатно проширење смјештајних капацитета вртића "Бубамара", јер им је циљ да сви родитељи са подручја Пала могу своју дјецу да упишу у вртић. Начелник Пала је рекао да општина већ реализује активности које су усмјерене ка том циљу, нагласивши да је у објекту Основне школе "Мокро" у истоименом насељу у току адаптација одређених просторија, које ће већ од ове године користити Јавна установа "Бубамара".

"Ти радови су у току и очекујем да ће почетком септембра бити окончани. Омогућиће се да тридесетак малишана са тог подручја који су већ пријављени, услуге вртића први пут користе у Мокром, умјесто на Палама, што ће представљати и значајну олакшицу и смањење трошкова њиховим родитељима", појаснио је Југовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана