ЈУ “Информативни центар Рудо” обиљежила 28 година рада: Покретање телевизије било равно земљотресу

С. М.
ЈУ “Информативни центар Рудо” обиљежила 28 година рада: Покретање телевизије било равно земљотресу

РУДО - Јавна установа “Информативни центар Рудо” и данас је, скоро три деценије од оснивања, главни извор информисања становника тог малог мјеста, а њен програм доноси приче о обичним људима, привредним дешавањима, култури, спорту, забави и политици.

Запослени у ТВ Рудо на Међународни дан слободе медија, 3. маја прославили су и 28 година постојања. Огласили су се први пут 1993. уз веома скромне материјално-техничке и посебно кадровске услове, у вријеме кад је увелико буктао рат.

Иницијатор, главни и одговорни уредник био је Ратомир Миловић, предратни новинар и уредник у Радио Горажду. Миловић каже да је тада имао подршку предсједника општине Војислава Топаловића, а у стручном погледу подршка је дошла од колега из РТВ Ужице.

- Они су нам поклонили и миксету за радио програм и помогли око функционисања телевизије, а директор Основне школе Гојко Топаловић, уступио је спрат школе за смјештај наше РТВ - прича Миловић као први руђански новинар који се озбиљније бавио овим послом.

Са ратишта, разумијевањем надлежне команде, наглашава Миловић, дошао је Алекса Папоњак, чувени предратни диск-џокеј и Славко Милановић-Куци који је задужио камеру. На аудицији за спикере прошла је Марина Брадоњић, која и данас ради тај посао.

У то вријеме имали су, прича Миловић, и дневни и ноћни програм, а појава телевизије у Рудом била је равна земљотресу.

- Програм је емитован свакодневно од 17 часова и тада су престајали послови у домаћинствима. Долазиле су приче са ратишта, причали су борци из ровова, са стражарских мјеста. Са њима је стизало и олакшање за њихове породице. Расла је нада у боље дане - сјећа се Миловић.

Како тада, тако и дан-данас, али без радио сигнала. Ту је телевизија која функционише под покровитељством општинског буџета, свакодневно емитује програм и има пет радника, од којих су два новинара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана