Јефтинији квадрат задржава младе у Фочи

Милош Васиљевић
Јефтинији квадрат задржава младе у Фочи

ФОЧА - Зграда за младе брачне парове у Фочи ријешиће проблем са којим се суочавају они који су недавно стали на “луди камен”, а кључ у руке добиће 50 породица по цијени од 1.350 марака по метру квадратном, што је увелико испод просјека у тој општини.

За стан у згради у насељу Дуго поље, која је у изградњи, већ се пријавило 39 младих брачних парова, а они који желе да добију кључеве једне од преосталих 11 стамбених јединица имају шансу да се пријаве наредних мјесец дана, јер је расписан трећи јавни позив.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић рекао је за “Глас Српске” да је ово једна од мјера које ће Фочацима олакшати свакодневицу и омогућити младима да свију гнијездо у мјесту гдје су рођени.

- Намјера је да млади брачни парови добију станове по најповољнијој цијени. Пројекат обухвата 50 станова, а млади брачни парови добиће прву стамбену јединицу по 1.350 марака по квадрату, што је испод свих просјека у Фочи, гдје стан у новоградњи кошта око 2.500 марака по квадрату. Локација зграде је у близини новог обданишта и Основне школе “Свети Сава”, а ту је и велики дјечији парк и игралиште, тако да је идеално мјесто за породице - рекао је Вукадиновић.

Додаје да за станове могу аплицирати супружници, а услов је да је бар једно од њих млађе од 38 година.

- Уколико не будемо имали довољно кандидата, разматраћемо и да те критеријуме релаксирамо да бисмо омогућили и старијим од те границе да добију први стан, под условом да желе да заснују породицу у Фочи - рекао је Вукадиновић.

Увјерен је да ће ова мјера спријечити одлазак младих, као и бројне друге које спроводе с тим циљем.

- Сигуран сам да они који добију стан по овој цијени имају мотив да остану овдје, а приоритет је запослити људе. Спроводимо и друге популационе мјере, као што су финансирање пренаталног теста, вантјелесне оплодње, а прошле године смо 281 породицу која има троје и више дјеце стимулисали набавком огрева и зимнице. Ове године увели смо и новину, а то је подјела поклон ваучера првачићима, а додатна мјера је да дјеци чија су оба родитеља незапослена помогнемо - рекао је Вукадиновић.

Један од оних који су се пријавили је и млади брачни пар Обреновић. Према ријечима Миломира Обреновића, биће то зграда са највише дјеце, на идеалној локацији. Радује се што ће по овим условима ријешити стамбено питање и бити свој на своме. Како каже за “Глас”, у уговору пише да ће бити завршена 2025. године, а можда и раније.

- Ово нам пуно значи јер смо ми четворочлана породица, то је рјешавање крупног питања, а посебно што су овако повољне цијене. Сама мјера добар је пројекат да млади остану у нашем граду - рекао је Обреновић.

  Потенцијал

Фоча је једна од локалних заједница које предњаче када су туристички потенцијали у питању. Ипак, нису то једине предности, каже први човјек општине.

- Ту су наши факултети, на Медицинском факултету студира више од 300 страних студената. Велике наде полажемо и у хидроенергетски потенцијал, а велика развојна шанса је и Национални парк “Сутјеска” и рафтинг Таром - рекао је Вукадиновић додавши да су за потпуни развој потребни бољи путеви и повезаност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана