Једном извиђач увијек омладинац

Снежана Тасић
Једном извиђач увијек омладинац

ПРИЈЕДОР - Широки осмијеси, загрљаји па и по која суза радосница обиљежили су састанак, а потом и растанак више од 400 извиђача, учесника извиђачког вишебоја “Козара 2019” одржаног протеклог викенда у Приједору.

У Поткозарје су стигли извиђачи из свих земаља бивше државе, осим Словеније. Многима није било тешко да превале пут дужи од 800 километара  и дођу на овај догађај.

Међу таквима су били и чланови Извиђачко-поречког одреда “Јадран” из Скопља чији је старјешина Мико Стојановски истакао да су први пут били у Приједору и да су утисци и успомене које носе са собом незаборавни.

- Наш одред има више од 200 чланова и највећи је у Сјеверној Македонији. Веома је значајно што смо били овдје, јер за извиђаче не постоје границе, само пријатељство и дружење, а ту традицију морамо његовати - рекао је Стојановски.

Извиђачки вишебој отворио је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић пожељевши свим учесницима успјешно обављане задатке, добро дружење и да их извиђачка енергија увијек спаја и подмлађује.

А да се за извиђаче заиста може рећи једном извиђач-увијек омладинац, најбоље потврђује старјешина Извиђачког одреда “Др Младен Стојановић” из Приједора и домаћин сусрета Ернест Бадњевић, који је на овом вишебоју обиљежио 50 година чланства у извиђачима. Тим поводом му је уручена пригодна плакета и свечана извиђачка марама.

- За ових пола вијека било је много више лијепих него ружних тренутака. Било је много пријатељстава, незаборавних дружења и нових животних искустава и да могу, опет бих исто поновио са истом енергијом и еланом. Младе позивам да се прикључе извиђачима јер ће имати шта да науче - поручио је Бадњевић.

На овогодишњем вишебоју учествовало је 36 екипа из држава бивше Југославије, а осим традиционалних извиђачких дисциплина, организовано је и школско такмичење ученика, чланова 16 екипа основних школа из Приједора и Оштре Луке који су заинтересованих за рад у извиђачкој организацији.

Задатак извиђачких екипа је био  да у одређеном времену на топографским картама које добију, пронађу контролне тачке, а након тога те исте тачке да пронађу у природи и на њима онда рјешавају неки од задатака.

Некад су то тестови општег знања или познавања прве помоћи, а некад  слање порука сигналним заставицама, Морзеовом азбуком, дизање и рушење шатора, сликање скице стазе.

Први извиђачки вишебој у Приједору организован је 1973, а обновљен је 2002. године, да би се од 2013. почео организовати у новембру у знак сјећања на 14. новембар 1953. године када је Одред основан
 

Побједници

Побједници или само нешто бољи међу једнакима били су екипе одреда извиђача “Црни врх” из Тешња, извиђачи Брчко дистрикта и “Смет” Зеница.

- Било је и кише и сунца, али све у свему временски услови нису могли да омету извиђаче да испуне своје задатке - потврдио је Ернест Бадњевић. 
Додао је да за извиђаче  слиједе такмичење на Фестивалу  извиђачке пјесме  у Осијеку, а потом и у Зеници, док почетком децембра слиједи сусрет некадашњих братских одреда и њихово поновно повезивање на Охриду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана