Једина жена ватрогасац у Дервенти Драгославка Ковачевић за “Глас Српске”: Жеља само да колеге из ватре извуку живу главу

Милијана Латиновић
Једина жена ватрогасац у Дервенти Драгославка Ковачевић за “Глас Српске”: Жеља само да колеге из ватре извуку живу главу

ДЕРВЕНТА - Бити једина жена ватрогасац је привилегија и част, јер ме колеге поштују и воле као сестру. Најтеже је када их испратим на неку опасну интервенцију, једина жеља тада је да сачувају живу главу и да пазе један на другог.

Тим ријечима причу о послу ватрогасца који обавља с много љубави и пожртвованости, као једина жена у колективу, за “Глас Српске” почиње Драгославка Ковачевић (58) из Дервенте, поводом Међународног дана ватрогасаца, који је обиљежен јуче. Већ 22 године равноправно ради са осталим колегама у јединици. С обзиром на то да је ангажована на пословима диспечера, она је прва карика у тиму.

- Најтеже ми је било када су моје колеге кренуле у испомоћ колегама у Модричи, када је букнула ватра у фабрици моторних уља. Испратила сам их са великом стрепњом и кроз сузе рекла само да се чувају, нека изгори све што мора, само да се они живи и здрави врате - присјећа се Ковачевићева.

Осим тога, додаје, дубоко у памћењу урезан јој је и пламен који се ширио на дервентској бензинској пумпи “Славуљица”, која је удаљена свега неколико метара од Ватрогасног дома.

- Од дима и ватре ништа се видјело није. Када сам угледала огроман пламен који “лиже” објекат, знала сам шта ми је чинити. Позвала сам полицију, потом свога старјешину, а онда и колеге. Није ту било много приче, двије ријечи “гори пумпа” биле су довољне да се у секунди сви створе на лицу мјеста - прича Ковачевићева и додаје да јој и данас језа прође кроз кости када се сјети тих призора. Било је страшно, истакла је, чекати вијест да су сви живи.

- Послије те интервенције старјешина је сјео с нама и рекао да смо посао обавили беспријекорно сви до једног. Када се све заврши и када схватимо да смо захваљујући брзој реакцији избјегли велику трагедију, поносни смо на себе и тај осјећај задовољства не може се мјерити ни са чим. То нам даје снагу за сваки наредни задатак - рекла је она.

Ковачевићева је истакла да је и сама излазила на терен приликом неких мањих интервенција и додала да мјеста за страх и панику не смије бити. Смиреност, трезвеност и пожртвовање морају бити водиља до циља.

Колеге на послу су њена друга породица, а она највећа подршка за све што ради стиже од сина и његове породице. Унуке Теодора и Миа су њена снага и вјетар у леђа у свим тешким ситуацијама.

Само ријечи хвале за њу и све њене колеге има и старјешина дервентске Територијалне ватрогасне јединице Славен Пијетловић. Честитајући Међународни дан ватрогасаца казао је да дервентска јединица броји свега 13 ватрогасаца који су до сада брзо и професионално одговорили сваком изазову. Говорећи о Драгославки Ковачевић, као јединој жени ватрогасцу у њиховој јединици, рекао је да се показала као велики професионалац који не бјежи од тешких ситуација.

- Посао обавља одговорно и професионално. Она је прва карика у тиму и веома је важно да дојава која стиже буде узета без грешке, да би нам пренијела тачну информацију и процијенила колико је људи потребно за интервенцију. До сада нисмо имали проблем у комуникацији. Иако смо мала јединица, могу да кажем да смо једна од најорганизованијих у Српској - рекао је Пијетловић, који је и члан Управног одбора Ватрогасног савеза РС.

Стил живота

Славен Пијетловић истиче да су дервентски ватрогасци каријере посветили интересима својих суграђана.

- Ово није само наш посао. Често смо излазили и из оквира сопствене безбједности да бисмо спасили животе суграђана. Наш посао није само радно вријеме од осам или 12 часова, спасавање људи и материјалних добара је наш стил живота - рекао је Пијетловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана