Изградњом водовода мукама стотине Рогатичана и Сокочана дошао крај: Нова епоха сочичког краја

Сретен Митровић
Изградњом водовода мукама стотине Рогатичана и Сокочана дошао крај: Нова епоха сочичког краја

РОГАТИЦА - Мукама мјештана 17 села и 20 заселака у сочичком крају, који су од памтивијека путницима намјерницима нудили чашу млијека јер воде нису имали, дошао је крај јер је након вишегодишњих радова завршен пројекат водоснабдијевања.

Подручје мјесне заједнице Стјенице једно је од већих у Рогатици и највише је наслоњено на обронке Романије. На свом сјеверозападном дијелу граничи са општином Соколац и у многим областима живота везана је за ову локалну заједницу, а обострана сарадња продубљена је ових дана окончањем пројекта водоснадбијевања.

Домаћини, који углавном живе од пољопривреде и сточарства, годинама су се за воду сналазили како знају и умију. Причају да почесто ни за госте нису имали чашу воде, а понекад су се и стидјели да је понуде јер је била неупотребљива. Скупљали су кишницу из чатрње или из каца које су мирисале на купус који је у њима зимовао или пак на комину од шљива и крушака.

Неки су за довоз воде користили и зарђалу гвоздену бурад, а у посљедње вријеме воду су добијали ватрогасним цистернама, коју су морали плаћати.

Свега тога више неће бити јер је око 420 домаћинстава добило чисту воду за пиће и друге потребе. Отуда и радост и велика захвалност мјештана свима који су на било који начин допринијели да на плато Сочица дође вода, а општа је оцјена да је то за овај крај епохални догађај.

Потврђује то и Фикрет Пухало из Сочица који каже да капи значе продужење живота у овим крајевима.

Са њим се слаже и Славко Пурковић из Батова, један од највећих пољопривредника на подручју Сочица.

- Можете само замислити шта за мене значи вода, само да напојим мојих 320 оваца и друге стоке, а да не говорим о породици увијек жедној чисте и бистре воде - прича Пурковић.

Изет Хаџихасановић повратник у село Брезје, такође је захвалио свима који нису заборавили овај крај.

Све је почело 2013. године, прича менаџер на овом пројекту Данка Соколовић, израдом потисног цјевовода од пумпне станице Селиште, у општини Соколац, до кога је вода долазила са извора ријеке Биоштица удаљеног скоро 20 километара.

- Онда је у септембру 2014. почела изградња базена на Витњу и потисног цјевовода Витањ - Осојице на Рабру изнад Стјеница те базена на Осојицама - каже она.

Након ове, примарне мреже и објеката, почела је градња сеоских базена, мрежа и прикључака. Ишло се село по село, заселак по заселак, кућа по кућа. И тако до посљедње широм пространог сочичког краја, који, како се ових дана чуло на скромној свечаности уз долазак воде у овај, можда, најбезводнији крај у цијелој Републици Српској па и БиХ.

Статистички гледано, изграђено је десет базена за воду, 60 километара примарне и 100 километара разводне сеоске водоводне мреже за 430 прикључка. Постављено је 152 километра водоводних цијеви и 32 километра цијеви за кућне прикључке за које су домаћинства издвојила по 800 марака.

Донатори

За довођење воде у сочички крај утрошено је пет милиона марака углавном донаторских средстава. Пројекат су финансирали Фонд за повратак БиХ, Дирекција за координацију пројеката при федералном Министарству за пољопривреду и шумарство преко ИФАД-а, Министарство за избјегла и расељена лица Републике Српске, Министарство за људска права и избјеглице БиХ и наравно општине Рогатица и Соколац, које су обезбиједиле потребну техничку документацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана