Избјегли и расељени у Рогатици на корак од остварења дугогодишње жеље: Предраг и Фикрет поново своји на своме

Сретен Митровић
Избјегли и расељени у Рогатици на корак од остварења дугогодишње жеље: Предраг и Фикрет поново своји на своме

РОГАТИЦА - Велики корак у остварењу сна да, послије дугогодишњег потуцања по туђим кућама, поново имају свој кров над главом, учињен је јуче у Рогатици, гдје почиње градња стамбених објеката за избјегле и расељене породице.

Ријеч је о регионалном програму, који уз финансијску подршку Међународне организације ЦЕБ спроводе Министарство за људска права и избјеглице БиХ и Републички секретаријат за расељена лица и миграције РС. У општини Рогатица потписани су уговори о почетку радова на изградњи 30 кућа широм ове локалне заједнице, а јуче је почела и да ниче зграда са 15 станова, такође за избјегле и расељене.

- Биће изграђене 22 куће за бошњачке и осам за српске породице, са укупно 80 чланова домаћинства. Пројекат за све куће, које су величине од 42 до 56 квадрата, урадило је сарајевско предузеће “Визија”, а изградња је повјерена Конзорцијуму “Браћа Мићић” Модрича за цијену од 1.096.101 КМ без ПДВ-а  - истакли су у општини Рогатица.

Додали су да се извођач радова обавезао да ће куће по систему “кључ у руке” изградити и власницима предати у року од седам мјесеци. Међу онима који ће коначно имати свој топли дом је и Предраг Андан (57). Његова породица ће се послије готово три деценије поново скућити у Вражалицама.

- Чекао сам је од 2. маја 1992. када сам са породицом спасавајући живу главу морао напустити кућу и село и доћи у Рогатицу, одакле сам, чим су прилике дозволиле, често одлазио на згариште у моје Вражалице. Горе сваке године нешто посијем, подигао сам лијеп воћњак, довео струју и воду, а и пут је дошао близу куће. Радујем се дану када ћу добити кључ нове куће. Хвала свима који су ми приуштили то радовање. Боље икад него никад - рекао је Андан.

Радост није крио ни Фикрет Алић, који ће се вратити у Брчигово, гдје ће поново имати свој кров над главом. У име Медихе Жига, која годинама чезне да дође у Кукавице, уговор о изградњи куће потписао је њен син Нермин (52). Он је казао да је цијелој породици, посебно мајци, ово велики догађај и породична радост.

- Сви смо се обрадовали градњи куће, посебно мајка, која каже да ће јој то живот продужити. Побјећи ће из градске вреве и сарајевског смога, а биће ближе и свом родном Вишеграду - рекао је Жига.

На простору старе пијаце јуче је у посао уведено предузеће “Конструктор” из Фоче, које треба да, такође, у року од седам мјесеци сагради зграду за потребе избјеглих и расељених лица и повратника. Ријеч је о инвестицији од 967.000 марака без ПДВ-а.

- За изградњу овог објекта, према потписаном уговору, значајно учешће има и општина Рогатица. Уз потребне дозволе и сагласности за изградњу, ту је и локација, те прикључци за струју, воду, канализацију и телефон, у укупној вриједности већој од 80.000 марака - рекао је начелник општине Милорад Јагодић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана