Источно Сарајево: Промовисана 44 доктора наука

Срна
Foto: Срна

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Универзитет у Источном Сарајеву данас је промовисао 44 доктора наука за академску 2019/2020. и 2020/2021. годину, који су образовање стекли на овом универзитету.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је да се промовисани докторанди данас придружују докторима наука које је до сада изњедрио Универзитет, а којих је 493.

"Они су нешто најбоље и највредније што Универзитет у Источном Сарајеву нуди нашем народу. Полагањем свечане заклетве и пријемом дипломе, они се данас уписују у елиту научних радника овог универзитета, Републике Српске и шире. Њихова обавеза је да својом активношћу и идејама промијене окружење, односно обезбиједе бољу будућност свих нас", изјавио је Кулић новинарима.

 Он је изразио наду да ће млади докторанди својом визијом, енергијом и потенцијалом постићи оно што се од њих очекује како би се Универзитет поносио њима, као и претходним докторандима.

Кулић је навео да је данас промовисано седам доктора наука који су докторске студије уписали према болоњском принципу, а да неколико елабората чека Савјет за високо образовање и сагласност Владе Републике Српске како би уписали докторанде на друге факултете. "Универзитет у Источном Сарајеву, осим 120 студијских програма које нуди будућим студентима првог, другог и трећег циклуса студија, има фантастичне услове да им пружимо знање, ништа мање од оног које им нуде факултети у окружењу", нагласио је Кулић.

На данашњој свечаности Немања Шаренац је промовисан у доктора наука на Економском факултету Пале, на којем је више година био асистент и доцент.

"Сва моја истраживања усмјерена су за овај универзитет и Републику Српску. Намјеравам и даље да се бавим науком, а ако постоји могућност, да заједно са колегама, ширим своје знање на неким међународним научним конференцијама, у часописима и да учествујем у међународним пројектима", истакао је Шаренац.

Захваљујући Универзитету у Источном Сарајеву, факултетима и менторима који су овим младим људима омогућили све потребне услове да се научно развијају и стекну докторско звање, Шаренац је позвао све докторанде да се наставе бавити науком и истраживањима у оним дијеловима докторске дисертације гдје су остала нека отворена питања.

"У овом свечаном дану неопходно је да се присјетимо оних који су нам, на неки начин, трасирали научни пут. То су еминентни, угледни професори који су имали знање и смогли снаге да прије 29 година оснују Универзитет у Источном Сарајеву. Због тога је неопходно да поштујемо историју овог универзитета, да га развијамо, поносимо се њим и бринемо о будућности да би нове генерације стекле ово звање", рекао је Шаренац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана