Источно Сарајевo: Представљен програм за иновативне почетнике у пословању

Г.С.
Источно Сарајевo: Представљен програм за иновативне почетнике у пословању

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Представници Развојне агенције Републике Српске данас су у Источном Сарајеву организовали инфо-дан на којем је представљен "Акцелератор пројекат", намијењен за иновативне почетнике у пословању.

Јавни позив отворен је до 10. марта, а проглашење најуспјешнијих кандидата је планирано за крај маја. 

Виши стручни сарадник за локални и регионални развој у Развојној агенцији Српске Марко Какућа рекао је новинарима да право учешћа у овом пројекту имају сви пунољетни држављани Републике Српске - БиХ, који имају иновативну пословну идеју и коју на неки начин желе да је тестирају кроз "Акцелератор програм". 

Какућа је нагласио да се пројекат у Источном Сарајеву спроводи у сарадњи са Градском развојном агенцјом, Заводом за запошљавање Републике Српске, Економским факултетом Пале, као и са шест општина из састава града. 

Према његовим ријечима, у Бањалуци и Приједору "Акцелератор програм" је реализован у оквиру "Интеррег Дунавског програма", док је Развоја агенција Српске програм самостално спровела у регији источне Херцеговине, односно Требињу, Билећи и Невесињу. 

"У та три програма имали смо 67 пријављених кандидата, од којих је 25 успјешно завршило. То су били различити сектори, као што су информационе технологије, прерада и производња хране, текстилна индустрија и бројне друге области", указао је Какућа. 

Он је појаснио да је предвиђено да одабрани кандидати из Источног Сарајева прођу интензивне програме обуке, гдје ће моћи да тестирају своју пословну идеју, након чега ће уз подршку ментора из Развојне агенције Источно Сарајево покренути свој посао. 

Какућа је рекао да ће одабраним кандидатима Економски факултет Пале обезбиједити слободно мјесто у предузетничком инкубатору, те изразио наду да ће добити и додатна финансијска за рефинансирање пословних идеја. 

Представник Завода за запошљавање Републике Српске Тања Маркуш рекла је да је овај пројекат препознат као синергија која ће на крају донијети квалитетне пословне идеје, а које ће Завод подржати у складу са својим могућностима. 

Маркушева је нагласила да је Завод за овај пројекат обезбиједио средства за финансирање 25 пословних идеја. 

Директор Градске развојне агенције Младенка Пандуревић рекла је да ће улога ове агенције доћи до изражаја тек у другој фази имплементације пројекта, када ћи њихова три сертификована ментора одабраним кандидатима пружити техничку подршку у процесу акцелерације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана